tržište

Tek 10 posto domaćih nekretnina ima energetski razred A

Energy Saving - House Meter Tool
Foto: Thinkstock
01.05.2015.
u 12:00

Nekretnine s višim razredom, koji jamči manju potrošnju toplinske energije, a samim time i uštedu na režijama, među potencijalnim kupcima izazivaju veći interes

Prema podacima dobivenima iz najvećeg uzorka nekretnina u prodaji i najmu, na oglasniku Njuškalo.hr, najviše nekretnina u Hrvatskoj ima energetske razrede B i C dok ih je s razredom A označeno tek deset posto. S najlošijim razredima, F i G, označeno je ukupno tri posto nekretnina. Podaci su to temeljeni na više desetaka tisuća oglašenih nekretnina na ovom oglasniku.

Klimatsko podneblje

Podsjetimo, energetski certifikat uvjet je za oglašavanje nekretnine za prodaju ili najam. Proces ishođenja certifikata traje tjedan dana, a na to u koji će energetski razred biti svrstana neka nekretnina utječe niz faktora, kao što su debljina zidova, kvaliteta materijala gradnje, kvaliteta stolarije, ali referentno klimatsko podneblje. A, upravo je to jedan od razloga zbog kojih, prema najnovijim podacima Njuškala, Primorsko-goranska županija bilježi najveći broj nekretnina sa izraženim najboljim energetskim certifikatom A +. Vezano za referentno klimatsko podneblje, RH je podijeljena na dvije regije, Kontinentalnu Hrvatsku s referentnom postajom Karlovac te Primorsku Hrvatsku s referentnom postajom Šibenik.

– Primorsko-goranska županija, spada u Primorsku Hrvatsku, tako da se energetski razred u njoj, sukladno sadašnjem Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, određuje prema postaji Šibenik. No, kako je u stvarnoj klimi ipak hladnija od Šibenika, u njoj se grade zgrade sa više toplinske izolacije. To u smislu izračuna energetskog certifikata (po referentnom Šibeniku) rezultira boljim energetskim razredom - objasnila je dipl. ing. Dijana Krešić, ovlašteni energetski certifikator Njuškala.

Viši razred - brža prodaja

Očekivano, nekretnine s višim razredom, koji jamči manju potrošnju toplinske energije, a samim time i uštedu na režijama, među potencijalnim kupcima izazivaju veći interes te imaju bolje šanse za prodaju u kraćem roku.

Poboljšanje energetske učinkovitosti nekretnine može se postići mjerama poput uvođenja bolje toplinske izolacije ili promjenom stolarije te primjenom obnovljivih izvora energije.

- Uspoređujući statistiku označenih razreda energetskog certifikata za nekretnine u prodaji i najmu sa certifikatima koje je Njuškalo do sada izdao, može se zaključiti da su vlasnici stanova višeg energetskog razreda revniji u ishođenju certifikata te da se takve nekretnine više i brže prodaju - istaknula je Dijana Krešić.

Napomenimo, još od siječnja 2014. godine energetski certifikat uvjet je oglašavanja nekretnine za prodaju ili najam. U suprotnom, kazne mogu biti paprene te za pravne osobe dosežu do 30, a za fizičke do deset tisuća kuna.

>>Sve informacije: kako i zašto do energetskog certifikata u 8 točaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije