od 1. siječnja 2016.

Nema “zimmer freia” bez energetskog certifikata: kazne i do 30.000 kuna

energetski razredi
Foto: Thinkstock
1/5
06.01.2016.
u 09:00

Iznajmljuje li se objekt manji od 50 kvadrata, certifikat nije potreban. No, stan u zgradi, bez obzira na kvadraturu, mora ga imati jer zgrada ima više od magičnih 50 četvornih metara

S prvim danom 2016. godine na snagu stupa zakon o obaveznom energetskom certificiranju zgrada i svih pojedinačnih samostalnih uporabnih cjelina koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup. Taj certifikat mora biti dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu, prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu.

Cijena energetskog certifikata ovisi o površini i o tome je li zgrada nova ili stara te o ponudi i potražnji na tržištu.

Foto: pixabay

Inače, kaznu za prodaju nekretnine bez energetskog certifikata plaća vlasnik, i to od pet do 30 tisuća kuna. Kaznom od pet do 10 tisuća kuna bit će kažnjene fizičke osobe koje iznajmljuju nekretnine bez energetskog certifikata.

Za pravne osobe predviđene su kazne od 15 do 30 tisuća kuna. Inače, energetski certifikat vrijedi 10 godina. Certificiranjem se objekti smještaju u energetske razrede prema energetskoj ljestvici od A+ do G. Oznaka A+ označava energetski najpovoljniji, a G energetski najnepovoljniji razred.

>> Kuće za zimski odmor najčešće iznamljuju Splićani i Zadrani

Komentara 13

Avatar marela
marela
12:16 06.01.2016.

Ne bi me čudilo da od 01.01. 2017. g.ako nemamo energetski certifikat: 1. ne možemo živjeti u vlastitom domu 2. ne možemo auto parkirati u garažu 3. ne možemo koristiti školstvo, zdravstvo....jer smo energetski onesviješteni Ovo nema u niti jednoj jednoj državi osim RH: kazna za ne plaćanje poreza državi je od 2.000,00 kn, a za gluposti koje nemaju veze sa zdravom pameti propisuju se enormne cifre. Stvarno živimo okruženi idiotskim propisima i zato nikada ništa od nas i našeg napretka! 4.

Avatar juricamesko
juricamesko
12:37 06.01.2016.

to je "Hrvatska raste". prošao sam pola europe , u Njemačkoj radio 15 godina i nikada nisam vidio veće gluposti.još jedan porez onima koji su i ovako preopterćeni poreznom presijom.reći će nije to porez,nije već namet,harač ili što gore.ovo treba čim prije ukinuti.

LO
lojtra1
12:36 06.01.2016.

Nisam interesno vezan uz problematiku no čini se već i na prvi pogleda da je u pitanju tipična birokratska glupost kao i sve što je proisteklo iz Mrak kuhinje. Jer se valjani energetski certifikat može kupiti "na neviđeno" preko "crnog jaja" za parsto kuna. Dakle, čista birokracija (i namet) bez ikakve stvarne koristi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije