STATUS HRVATSKE

Strancima su još uvijek zanimljivije nekretnine u Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj...

Rovinj
Foto: Thinkstock
10.11.2014.
u 11:30

Stranci bi kupovali kuće na našoj obali, no prvo ih trebamo intenzivno promovirati

Imamo puno povoljnije i barem jednako atraktivne nekretnine kao veće mediteranske zemlje, no jednostavno nismo dovoljno promovirana destinacija za kupnju rezidencijalnih niti bilo kakvih drugih nekretnina. To je dugogodišnje činjenično stanje kakvo su nam potvrdili predstavnici iz domaćih agencija Euro Immobilien i Degrad koji su proteklih tjedana sudjelovali na prestižnim stručnim sajmovima u Londonu i Münchenu. 

Nemamo strategiju

– Iz razgovora s kolegama iz britanskih agencija saznali smo da je za većinu njih Hrvatska još na neki način nepoznanica. Čuli su samo da imamo lijepo more i bogatu kulturno-povijesnu baštinu, no još su im zanimljivije destinacije Portugal, Španjolska i Grčka. Te su zemlje Britancima tradicionalno najpopularnije destinacije, ali imaju i prilično dobru marketinšku strategiju, ne samo zemlje u cjelini nego i svake pokrajine posebno – kazala je Mateja Bogdanić iz Euro Immobiliena, krčke agencije kojoj je Velika Britanija zbog zrakoplovne povezanosti tijekom ljeta vrlo zanimljivo tržište za plasiranje naših nekretnina.

Za slabu predstavljenost, dodaje, “zaslužne su” neke više instance. 

– Zaključak je da nekretnine za odmor na hrvatskoj obali mogu biti više nego zanimljive Britancima, no veći bum u prodaji naših nekretnina teško je očekivati dok se ne poradi na kvalitetnijoj promociji naše zemlje na nekim višim razinama.U Münchenu je održan sajam Expo Real, najveći sajam za nekretnine i investicije tipa “B2B” koji okuplja isključivo predstavnike tvrtki, na kojem je sudjelovala druga krčka tvrtka, Degrad. Izvijestila je da su najaktivniji investitori na sajmu bili Nijemci i Austrijanci koji su tradicionalno zainteresirani za ulaganje u jugoistočnu Europu, a uz to su i naši tradicionalni turisti.

Problem birokracija

– Svi sugovornici sa sajma u Münchenu ističu veliki potencijal za razvoj tržišta kao i ulaganja u projekte u Hrvatskoj, međutim,  birokracija i komplicirani sustav davanja dozvola, nažalost, još  stoje na putu pravog razvoja tržišta – kažu u Degradu.

Zaključno, po pitanju kuća za odmor, Hrvatska je znatno jeftinija od elitnih i prestižnih turističkih zemalja Europe, koje su tradicionalno popularna odredišta kupaca visoke platežne moći. 
Iako se posljednjih godina stranci sramežljivo raspituju za naše nekretnine, poglavito u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Šibensko-kninskoj županiji, i dalje je mala senzacija kada netko sa Zapada odluči kupiti kuću u Hrvatskoj.

Komentara 3

Avatar Vrijeme
Vrijeme
23:16 10.11.2014.

Problem je slozeniji nego sto se misli. Na primjer, moje dvije starije poznanice su prije nekoliko godina kupile dvije nekretnine u Dalmaciji u nadi da ce svoju starost provesti u toplijim krajevima. Na moje iznenadjenje, poslije samo dvije godine, obije su prodale svoje nekretnine. Pitao sam zasto? Odgovor je bio da u Hrvatskoj nista nije prilagodjeno umirovljenicima.

PS
Privatni sektor
08:49 11.11.2014.

Hrvatsko tržište nekretnina je napuhani balon. Kada omjer vrijednosti za traženi novac postane realno, moći će se očekivati pozitivni pomaci.

RU
rudolfxx
20:08 10.11.2014.

Ne znam zasto se smatra da je prodaja nekretnina strancima pozitivna. Uzrokujr porast cijena sto je negativno jer domaci onda ne mogu imati nista svoje. Situacija na obali je da domaci koji zaradjuju neusporedivo manje od tih stranaca moraju za mali stancic izdvojiti 150000 do 250000 eura sto je zapravo nemoguce. Dolazimo do toga da postajemo eksluzivna desinacija ( exkluse = Iskljuciti) ? domaci su iskljuceni. To je zapravo propast. Domace nekretnine domacima. To treba biti ideja vodilja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije