Hrvatska i susjedi

Na slovenskoj obali cijene 3000 €/m2, a u Budvi 1500

Trg bana Jelačića
Foto: Anton Smolčić
1/3
26.01.2016.
u 14:00

Istražili smo cijene nekretnina u nama obližnjih zemljama. Svaka od njih ima svoje top destinacije, a cjenovni razredi su vrlo različiti i ovise o niz parametara

Podaci govore kako se tržište nekretnina u Hrvatskoj u 2015. godini stabiliziralo, tražene cijene postale su realnije, zadnji kvartal prošlegodine pokazuje i sve više realiziranih kupoprodaja... To su elementi na kojima se temelji i određeni optimizam kako će i u 2016. godini tržište nekretnina imati svoj zamah. Inače, posrednici u prodaji ističu i kako su kupci postali sve izbirljivi, a na tržištu najbolje prolazi kvalitetna gradnja. U Hrvatskoj su najskuplji gradovi Opatija, Hvar i Dubrovnik, najtraženiji su stanovi u Zagrebu i Splitu.

Centar i turistička mjesta
- Situacija na tržištu nekretnina Beograda je stabilna, a tržište nekretnina prilično živo. Posljednje 2-3 godine cijene “miruju”tj. nema drastičnijih turbulencija. Kao veliko tržište, Beograd je po pitanju cijena nekretnina prilično polariziran. U zavisnosti od parametara kvalitete cijene variraju unutar grada – ističe Miroslav Cvetković, direktor Cvetković-Roškov nekretnina, naglašavajući kako se najskuplje lokacije kreću od 1850 do 2350 eura, a luksuzni stanovi s garažom i do 3500 eura po kvadratu.

Čeka ih legalizacija
Ostali dijelovi Srbije puno su jeftiniji. U Sarajevu je pak prosječna tražena cijena kvadrata 1300, dok je u Podgorici 1000 eura. No, potpuno je drukčija situacija na crnogorskoj obali gdje se za kvadrat traži oko 1500 eura.

Foto: Reuters/PIXSELL

No, posrednici i ističu kako je prodaja slaba. Uzroci su gospodarska kriza, visoki porezi i činjenica da je puno nekretnina izgrađeno bez građevinske dozvole. U tim zemljama tek se sprema proces legalizacije.

Cijene stanova u Ljubljani kreću se od 1900 do 2800 eura, u Mariboru oko 1600, a na slovenskoj obali oko 3000 eura po kvadratu.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL/Ilustracija

Dobar dio nekretnina na slovenskoj obali je na prodaju. U Sloveniji su vrlo atraktivna skijališta, posebno Kranjska Gora, gdje su se nedavno atraktivni apartmani na samom skijalištu prodavali za 6000 eura po kvadratu. Zanimljivo je primjetiti kako su prodani u tijeku gradnje. Top destinacije Slovenije, sa svojim skupim kvadratima su još Bled i Bohinj.
Nekretnine u Italiji, primjerice, Trstu, mogu se naći već za povoljnih 1300 pa sve do 4000 eura, a cijenu formira, uz lokaciju, pogled i blizina mora.

U susjednoj Mađarskoj je najskuplja Budimpešta, a cijena luksuznih stanova u samom centru i uvijek atraktivnom Budimu kreće se od 4000 eura po kvadratu do 1000 na rubnim i manje atraktivnim gradskim četvrtima.

U ostalim dijelovima Mađarske, posebno u manjim sredinama, cijene nekretnina ne prelaze 1000 eura, a tržište ima svoje veće i manje uzlete. Izuzetak su turistička mjesta uz jezero Balaton gdje se, primjerice, turistički apartmani prodaju za 2500-3000 eura po kvadratu.

Foto: Croatia by us

Kada su u pitanju stranci kupci, oni i dalje najviše traže nekretnine uz obalu, a najčešće, uz Ruse, kupuju Britanci i Nijemci. Odnedavno se sve više stranaca raspituje i za nekretnine u Zagrebu. Iz agencija za prodaju nekretnina očekuju još veći broj stranih vlasnika regulacijom tržišta koju su donijele legalizacija i usuglašavanje s propisima EU.

>> Ne možete prodati nekretninu? Upozorite na najljepši dio stana i ne govorite previše

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije