Tržište nekretnina

Rastu cijene zemljišta i stanova, a kuće i dalje gube na vrijednosti

dto
08.08.2016.
u 11:30

Istraživanje koje je provelo Njuškalo na temelju 161.000 nekretnina donosi zanimljive podatke o kretanju cijena na tržištu

Unatoč, sad već višegodišnjoj prilično kriznoj situaciji na tržištu nekretnina, istraživanje koje je provelo Njuškalo, na uzorku od 161.000 nekretnina oglašenih u srpnju 2016. godine, ipak ima pomaka. Iako, globalno gledano, cijene nekretnina u Hrvatskoj i dalje pokazuju pad (1,1 posto), zanimljivo je da cijene nekretnina na području Dubrovnika i dalje rastu.nače, na pad prosječnih cijena nekretnina u Hrvatskoj utjecao je pad cijena kuća, dok su u srpnju cijene stanova neznatno rasle u odnosu na srpanj 2015.Što se tiče velikih gradova, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje mali oporavak.

Zanimljivo je svakako istaknuti i da, nakon dugo vremena, Osijek bilježi zaustavljanje pada cijene stanova na godišnjoj razini. Split pokazuje nastavak rasta cijena stanova iako je u srpnju taj rast manji nego prošlih mjeseci. Pokazuju to podaci za navedene gradove, koji drže 55 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj.

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju i tijekom srpnja nastavile rasti.Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito.U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1215 eura u srpnju, što predstavlja pad od pet posto u odnosu na lanjski srpanj.Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježi najskuplja četvrt u gradu Zagrebu, Gornji grad, Medveščak s padom od sedam posto.U srpnju je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Tuškancu, gdje je iznosio 3150 eura.

Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1615 eura što je rast od 1 posto na godišnjoj razini. Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u srpnju bio je također na Tuškancu, gdje je iznosio 2779 eura.Kad su pak u pitanju poslovni prostori, kako pokazuje istraživanje s RealEstateCroatia.com, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji cijene stagniraju (2795 eura/m2), isti je slučaj i sa Splitsko-dalmatinskom županijom (2298 eura/m2.). Prosječna cijena kvadrata poslovnih prostora u Istarskoj županiji konstantno pada i sad iznosi 2221 eura/m2. Šibensko-kninska županija stagnira na 2156 eura/m2. Grad Zagreb bilježi pad u prosječnoj cijeni kvadrata poslovnih prostora i ona je sada 2093 eura/m2. U Primorsko-goranskoj županiji, nakon drastičnijih konstantnih padova, cijena je ovaj tjedan porasla za 0,87% na 2088 eura/m2. U Zadarskoj županiji je zabilježen najveći porast u cijeni poslovnih prostora i to za 2,36% ((1950 eura/m2). U Zagrebačkoj županiji cijene stagniraju (1509 eura/m2). Ljeti su pak mnogima puno atraktivnija investicija od kuća i stanova – zemljišta. Grad Zagreb za zemljišta drži prosječnu cijenu od 274 eura/m2. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji cijena kvadrata zemljišta raste i iznosi 240 eura/m2. U Splitsko-dalmatinskoj županiji prosječne cijene kvadrata zemljišta padaju dulji period, a trenutno se traži 202 eura/m2. U Šibensko-kninskoj županiji prosječna je cijena 193 eura/m2, dok je u Zadarskoj županiji zabilježen pad od 0,63% (159 eura/m2). Cijene kvadrata zemljišta u Primorsko goranskoj županiji stagniraju, za razliku od Istarske županije, gdje je zabilježen porast od 1,63% na 123 eura/m2. U Zagrebačkoj županiji nakon duljeg perioda cijena zemljišta raste za 0,78% na 130 eura/m2.

Dubrovnik, koji jedini, kada je riječ o stanovima i kućama raste, rekorder je i po najskupljoj traženoj cijeni za metar kvadratni, a u stopu ga slijede Split i Zagreb.

Komentara 3

DU
Deleted user
12:26 08.08.2016.

Jedinstvenim i lijepim nekretninama, naročito onima što bliže moru, cijene nikada neće padati, unatoč svim statistikama.

DU
Deleted user
15:58 08.08.2016.

Cijena kvadrata kada uzmete kredit na 30 godina nije npr. 1500 e metar kvadratni nego 3000 e samo, 1500 platite prodavatelju, a 1500 banci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije