POČETAK AKADEMSKE GODINE

Cijene najma stanova u većim gradovima porasle i do 100 eura

najam stanova zagreb
Foto: Marko Lukunić/Vecernji list
1/3
06.09.2016.
u 08:30

Najtraženiji su dvosobni stanovi u širem centru čiji mjesečni najam ne prelazi 300 eura te oni blizu atraktivnih sadržaja

Dolaskom rujna intenzivira se tržište najma stanova, posebice u većim gradovima. Razlozi za to su mnogobrojni, no najčešće je riječ o studentima i đacima koji dolaze na školovanje u veće gradove.

Tu veliku potražnju prati i blagi rast cijena, posebice nekretnina koje se iznajmlju blizu atraktivnih sadržaja. U Zagrebu, u koji gravitira najviše studenata i koji ima najviše stanova za najam, najtarženiji su dvosobni stanovi, u širem centru. I dok su se ljeti mogli dobiti i za 250 eura, krvna slika na tržištu dolaskom rujna se promijenila pa se ti stanovi iznajmljuju i po 100 eura skupljoj cijeni.

Foto: pixabay

Porast cijena

- Velika potražnja omogućuje vlasnicima s nekretninama na dobroj lokaciji dizanje cijena, međutim, oni koji su nerealni teško će pronaći podstanare - upozoravaju agenti za tržište nekretnina napominjući da je konačno riješeno “crno tržište” i da sve više najmodavaca posluje po zakonu, odnosno prijavljuje podstanare.

Pri najmu stana pak valja voditi računa o nekoliko ključnih stvari. Dakako, većini je presudna lokacija i uređenost stana, no, treba paziti da su sve obveze glede režija podmirene, zatim koliko su mjesečni iznosi režija, koliko pologa je potrebno uplatiti, koji je rok za iseljenje te u kakvom su stanju instalacije.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Sve definirati ugovorom

Trebate li donositi svoj namještaj ili je stan namješten... sve su to pitanja na koja valja pronaći odgovore prije nego li se odlučite unajmiti određenu nekretninu.

- Pri sklapanju ugovora svakako valja regulirati sva ta pitanja, a dobro je definirati i vremenski rok najma. Naime, većina najmodavaca spremna je spustiti cijenu obvezujete li se da ćete stan unajlmljivati duži vremenski period - objašnjava Krešimir Pacek iz agencije Notix.

No, unatoč velikom angažmanu agencija, kod nas je još uvijek uvriježeno pravilo da se i stanovi i podstanari traže preko oglasa, bez posredništva agencija.

Razlog tome su uglavnom provizije koju plaćaju klijenti, a najčešće se kreću u visini jedne stanarine. Posredništvom agencije stan je lakše i brže naći. No, tu prestaje i svaka odgovornost agencije za sve buduće odnose između stranaka. Sve drugo je potrebno regulirati međusobnim ugovorom. Ugovor se može sastaviti, ali postoje i gotovi obrasci u Narodnim novinama. Ugovor valja ovjeriti kod javnog bilježnika, a najbolje je ovjerite potpise obiju stranaka.

Foto: pixabay

>>Koje se nekretnine doista prodaju u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije