Za i protiv

Posrednici pri kupnji ili prodaji - lakši, sigurniji i brži posao

prodaja
Foto: Thinkstock
1/5
02.12.2015.
u 15:24

Tražili smo argumente i za i protiv angažiranja posrednika pri prodaji ili kupnji nekretnina. Našli smo više onih za!

Treba li angažirati posrednika pri kupnji ili prodaji nekretnine, katkada se javi dilema i kod kupaca i kod prodavatelja. Glavni i gotovo jedini argument za “preskakanje” posrednika najčešće su agencijske provizije, koje pak variraju od agencije do agencije. Ipak, evo nekoliko dobrih razloga zašto nam posrednik treba, bez obzira na to u kojoj se ulozi nalazili.

Agenti poznaju tržište
Valja uzeti u obzir da posrednici dobro poznaju tržište, imaju uvid u kretanje cijena i u sve promjene na tržištu.

Foto: Mirela Kruhak

Tako mogu i realno savjetovati, primjerice prodavatelja, koliko tražiti za nekretninu, uzimajući u obzir i sve njezine komparativne prednosti ili eventualne nedostatke. Naime, nekretnine s nerealnim traženim cijenama obično nitko i ne pogleda te se prodaju dugo.

Nadalje, agenti su stalna veza između prodavatelja i potencijalnih kupaca, a da bi ostvarili svoju proviziju, moraju reagirati brzo, stoga će se truditi cijelo svoje radno vrijeme. Osim toga, svaka ozbiljna agencija ima svoje baze podataka pa, čim se nekretnina pojavi na tržištu, može se kategorizirati te potom među klijentima potražiti potencijalne kupce.

Foto: pixabay

Angažiranje posrednika sigurno je brži put do ostvarivanja cilja jer samostalno pretraživanje oglasa često zna biti naporan i u konačnici neučinkovit posao. I prodaja i kupnja traže i umijeće pregovaranja. Argument da se zainteresirane strane lako mogu dogovoriti u “četiri” oka stoji, ali samo ako su razumni ljudi i ako su obje strane zadovoljne ponuđenim uvjetima. No to je često dosta kompliciran odnos.

Samo licencirani
Posrednik upravo dobrim pregovaranjem može postići najbolje uvjete za obje strane koje sudjeluju. Argument protiv angažiranja agenta nekima su njihova nedovoljna informiranost o nekretnini ili pak nepovjerenje da će o njoj dati točne informacije.

Foto: pixabay

Stoga valja uzeti posrednike iz licenciranih agencija koje imaju zakonsku obvezu djelovati u interesu klijenata. Kupnja i prodaja složen je proces s “puno papira”, a agencije vode klijente kroz sve pravne korake – od prvog uvida u vlasnički list do sklapanja ugovora, čime se štede vrijeme, živci i energija.

>> Brojke kažu: 2015 godine cijene su pale 3 posto u odnosu na lani

Komentara 1

DU
Deleted user
09:15 04.12.2015.

Meni zdrav razum ne može objasniti čemu služe agencije za nekretnine??? te parazitske institucije postoje u Hrvatskoj cca 20 - 25 godina, a ranije su se također nekretnine prodavale po sistemu ''ti meni - ja tebi'', bez ikakvog posredništva. Što se je u međuvremenu promijenilo? jesu li u međuvremenu ljudima počeli rasti rogovi na čelu, ili rep na stražnjici? Dok, kad želim nešto prodati, još i mogu prihvatiti mogućnost angažiranja posrednika (bilo koje vrste (agencije ili crnog Ciganina, svejedno mi je), kad sam ja KUPAC, kad imam lovu u džepu...... ma što ćeš mi ti kao posrednik??? Da mi nađeš nekretninu? Pa to mogu i sam, preko oglasa. Da mi pokazuješ: ''vidite, ovo je spavaća soba, ovo je kupaonica...'', kao da sam malouman????? Argument ''nema se vremena'', otpada, jer za npr. 3000 € agencijske provizije za stan od npr. 100.000 € ja ću uzeti godišnji odmor ili bolovanje, ili koji slobodan dan, da uštedim tih 3.000 €. Uostalom, i najveći businessman, koji doista nema vremena, čiji sat vrijedi tko zna koliko.... na kraju - iako je angažirao posrednika da mu pronađe nekretninu o njegovoj želji - ipak mora osobno doći vidjeti tu nekretninu, dakle žrtvovati sat-dva svog ultradragocijenog vremena, i to vjerojatno ne jednom, jer nije sigurno da će mu se odmah prva nekretnina svidjeti. A 95 % ostalih običnih ljudi, koji kad kupuju stan.... ma da uzme neplaćeni godišnji, pa da se bakće sa traženjem stana i da se živcira sa birokracijom koja to prati.... opet će mu se deseterostruko isplatiti. Nitko živ me ne može uvjeriti da je potreban ikakav posrednik pri kupovini nekretnine!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije