TRŽIŠTE NEKRETNINA

Nove mjere za POS-ove stanove ruše cijene kvadrata na tržištu

zgrada
Goran Kovačić/Pixsell
06.02.2015.
u 08:30

Smanjenjem kamata anulira se utjecaj PDV-a na građevinsko zemljište koje je uvedeno 1. 1. 2015.

Tijekom siječnja 2015. godine najznačajniji događaj na hrvatskom tržištu nekretnina je smanjenje kamata na kredite za stanove građene preko modela POS-a i uvođenje državnog najma stanova. Kamate se smanjuju na sve kredite za stanove u gradnji i prodaji za koje još nisu sklopljeni ugovori o kupoprodaji.

– Predloženim smanjenjem kamatnih stopa anulira se utjecaj poreza na dodanu vrijednost koji se obračunava na građevinsko zemljište i osigurava se svrha POS-a u odnosu na tržišne kamatne stope na stambene kredite – objasnila je uštede za buduće kupce resorna ministrica Anka Mrak Taritaš.

Kredit se otplaćuje na dva načina – dio ide komercijalnoj banci, a nakon toga se plaća onaj dio u kojem je država aktivirala svoja sredstva. Za taj drugi dio ljudi su za poček plaćali dva posto kamate, a potom pet posto, a sada će poček biti jedan posto, a kasnije će se plaćat tri posto kamate.

– Nove mjere posebno bi mogle biti korisne i zanimljive mladim obiteljima s više djece koje imaju potrebu za većom stambenom površinom, a kupnja takvog stana zahtijeva veliko kreditno zaduženje – naglašava Đurđica Čočić, glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Pojeftinjenje POS-ovih stanova, s pravom se očekuje, i dalje će rušiti cijene kvadrata na tržištu. Boro Vujović, direktor Agencije za nekretnine “Opereta”, ističe:

– Odluke na svojevrsno pojeftinjenje kvadrata stanova građenih preko programa POS-a djelovat će na lokalnoj razini. Tako će nužno pojeftiniti kvadrati u kvartovima gdje su već sagrađeni ili se grade POS-ovi stanovi. Jedan od zagrebačkih primjera je Zapruđe gdje se doista može očekivati pad cijene kvadrata u starim zgradama.

Na mogući pad cijena kvadrata može utjecati i odluka o iznajmljivanju stanova, i to za 20 kuna po kvadratu, a na tržištu će biti svi neprodani stanovi.

>>Tržište nekretnina: za isti novav, u usporedbi s 2010., dobije se soba više

Komentara 1

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
17:03 06.02.2015.

Ako je najamnina 20 kuna po m2 godišnje onda bih i ja zazmislio o tome najmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije