Stanje tržišta

Ni EU nije pomogla. Evo kako se kreću cijene nekretnina u Hrvatskoj

Ni EU nije pomogla. Evo kako se kreću cijene nekretnina u Hrvatskoj
Foto: Thinkstock
1/4
08.08.2013.
u 07:58

Kakvo je stanje na tržištu nekretnina te koji hrvatski gradovi bilježe porast cijene kvadrata

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije, za sada, donijelo značajnije promjene na domaćem tržištu nekretnina, s iznimkom uvođenja energetskog certifikata kao osnovnog uvjeta za potpisivanje kupoprodajnog ugovora. Ta je okolnost utjecala na smanjenje ponude stanova i kuća, posebice u starogradnji. Međutim, iako su od 2008. cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj u stalnom padu, i dalje su više nego u gradovima zemalaj u našem okruženju. Primjerice, usporedimo li Zagreb, najveće i najdinamičnijem dije nekretninsko domaće tržište s Ljubljanom i Budimpeštom doći ćemo do podatka da je prosječna cijena za kvadrat stana u Zagrebu 1600 eura, dok u Budimpešti iznosi 900 eura.

Inače, na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s lanjskim srpnjem, cijene stanova prema Crozillinim su podacima niže za 3,5 posto. U usporedbi s istim mjesecom 2011. godine niže su 5,6 posto te 10,5 posto niže no 2010.godine.

Najskuplje u centru

U samo dvije četvrti u Zagrebu prosječne tražene cijene stanova su iznad 2000 eura. Najskuplji stanovi i dalje su u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2220 eura po kvadratu, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s cijenom od 2046 eura po metru četvornom. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje je prosječna cijena u srpnju iznosila 1144 eura po kvadratu i u Donjoj Dubravi gdje se za kvadrat traži 1367 eura. Poznato je da cijene stanova uz more rastu paralelno s dolaskom ljeta i približavanjem turističke sezone, no tijekom mjeseca srpnja i gradove uz more držao je trend pada cijena. Porast su, prema podacima portala Crozilla.com, zabilježili tek Zadar i Šibenik, dok Dubrovnik i Split bilježe najveći pad cijena.

Čeka nas daljnji pad

Mjesečni porast cijena od 2,1 posto zabilježen je u Zadru, a u Šibeniku 2,3 posto. Tijekom lipnja prosječna tražena cijena zadarskog kvadrata stana iznosila je 1599 eura, a šibenskog 1515 eura.

Zadarske su cijene stanova u prosjeku 0,1 posto više no lani tijekom lipnja, a on je jedini grad koji, prema Crozillinim podacima, tijekom lipnja bilježi porast cijena na godišnjoj razini. Osječkim je stanovima cijena na mjesečnoj razini pala za 1,7 posto, pa se prosječna tražena cijena metra kvadratnog spustila na 928 eura.

Prema izvješću Global Property vodiča četvrti najveći pad u globalnom istraživanju imala je Hrvatska. Prosječna cijena stanova u Zagrebu u godinu dana do prvog kvartala 2013. je pala za 9,53 posto što je najveći pad od četvrtog kvartala 2009. godine. Tijekom posljednjeg kvartala cijene su pale 3,12 posto. Hrvatska se već petu godinu nalazi u recesiji, a za 2013. procjenjuje se daljnji pad cijena od 0,2 posto.

U Istri se prodaje, ali po nižim cijenama

Prodaja nekretnina unatoč krizi u Istri nije stala. Radi se, i to uglavnom sa strancima. Najviše s Talijanima i Slovencima koji kupuju uglavnom male apartmane za ljetovanje uz more. Prednjače gradovi i naselja uz more kao što su Medulin, Premantura, Fažana, Poreč i druga manja mjesta uz obalu. Cijena nekretnina po četvornom metru je smanjena u odnosu na četiri, pet godina unazad, i to za 40 posto. Danas se cijene apartmana uz more kreću od 1.600 do 2.000 eura po kvadratu.

Stanovi u pos Plusu slabo se prodaju unatoč povoljnoj kamati i subvencijama

Od velike brojke novoizgrađenih praznih stanova čija je prodaja krenula krajem svibnja pod nazivom POS Plus, za sufinanciranjese javlja jako mali broj građana koji žele kupiti stan kroz program APN-a. Inače, prvo trebate pronaći željenu nekretninu, pa tek onda ući u postupak odobrenja kredita kod neke od poslovnih banaka koja ima ugovor s APN-om.Nakon što APN odobri sufinanciranje, banka odobrava kredit. Država je davanje zajmova u POS Plusu ograničila na iznos od 200 eura po kvadratu kupljenog stana, te na 15 posto ukupne cijene stana. Ograničenje je i cijena od 1400 eura po četvornome metru, što znači da kupnja stana skupljeg od navedenog iznosa ne može biti poticana od strane države. Razlika je i u kamati, koja kroz POS Plus iznosi 3,57 posto.

NE PROPUSTITE: Kako do energetskog certifikata i koja mu je cijena?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije