Božićne akcije na tržištu nekretnina nisu popularne

Nema blagdanske navale na nekretnine

nekretnine
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
30.12.2013.
u 00:00

Istražili smo jesu li blagdani dobro vrijeme za kupnju ili prodaju nekretnina i ima li interesa za te velike poslove

Iako su se ovogodišnji božićni i novogodišnji mogli uspješno spojiti, većina hrvatskih agencija za nekretnine tijekom radnih dana na raspolaganju potencijalnim klijentima. Barem su dva razloga za to.

S jedne strane očekuju se dolazak potencijalnih kupaca i prodavatelja iz inozemstva, domaćih ljudi koji rade vani, ali i stranaca. To su, uglavnom, već dogovoreni dolasci i potencijalni kupci ili prodavatelji već su ranije kontaktirali odabranog posrednika. Od ove vrste potencijalnih klijenata najviše očekuju duž jadranske obale, u Zagrebu i unutrašnjosti Istre. No, posrednici u agencijama očekuju i malo veće zanimanje domaćih kupaca i prodavatelja, prvenstvo onih koji će upravo svoje neradne dane žele iskoristiti za taj ne uvijek lagan posao.

A hoće li se nešto tijekom ovih prazničnih dana i prodati, teško je procijeniti. Istina je, kažu posrednici, zna se dogoditi da se ugovori sklapaju i na sam Badnjak, ili Staru godinu, da se daju kapare i padaju zadnji dogovori, ali iskustva iz prošlih godina kazuje kako su blagdanski dani nisu, kao ni vrijeme godišnjih odmora u srpnju i kolovozu, nisu najbolje vrijeme za sklapanje posla. 

Za razliku od drugih prodavatelja, oni koji prodaju nekretninu rijetko imaju blagdanske akcije. Posrednici ističu kako snižavanje cijene stanova, kuća ili bilo koje druge nekretnine te različite blagdanske akcije nisu odveć popularne u nas. I one ovisi isključivo o prodavateljima. Bolje je, ističu, već pri prvom oglašavanju ponuditi realnu cijenu. Ona se najčešće formira prema statusu i veličini nekretnine i mjestu na kojem se nalazi. Posrednici često predlažu prodavateljima kako se cijena tijekom pregovora može i korigirati. Oglašavanje velikog popusta uglavnom se događa kad je nekretnina jako dugo u prodaji, a za nju nema interesa ili ako se, iz nekog razloga, prodavatelju žuri.

Inače, prema istraživanjima Global Property Guida, Hrvatska ima vrlo visoke troškove koji se plaćaju pri transakcijama. Prema njihovom izvješću, najveći dio troškova odnosi se na plaćanje provizije. Ona najčešće iznosi oko 3 posto od vrijednosti, a može biti i veća, ovisno o dogovoru. Ipak, ruku na srce, kažu posrednici, i 3 posto se katkada jako teško naplaćuje. Inače, troškove posredništva plaćaju i kupac i prodavatelj, ali su mogući i njihovi međudobni dogovori.

Troškovi se uvećavaju i za 5 posto poreza na promet od prodajne cijene i različitih taksi pri uknjižbi. Inače, porez na nekretninu izuzeti su oni koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) za rješavanje vlastitog stambenog pitanja, ali uz taj uvjet moraju biti ispunjeni i neki kumulativni uvjeti. O njima se valja dobro raspitati, kako ne bi došlo do iznenađenja iz porezne uprave. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije