VIŠE OD TRENDA

Koliko zgrade u kojima živite i radite utječu na kvalitetu života?

zelena gradnja
Foto: Thinkstock
1/2
14.11.2014.
u 16:30

Zadovoljstvo korisnika zelenih zgrada veće je za 26% nego u klasično građenim zgradama, rečeno je na simpoziju 'Može li se uživati i štedjeti istovremeno'

Priča o zelenoj gradnji i održivom okolišu sve je prisutnija i u Hrvatskoj, i to ne samo u teoriji, nego i, što je najvažnije, praksi. Polako se i kod nas prepoznaje važnost ove teme, budući da ona utječe na svaki segment našega života, a ne samo gospodarstvo i zaštitu i njegovanje prirodnog okoliša ili pak ulaganje edukacijom u svijest budućih generacija.

Upravo o bitnim segmentima zelene gradnje - njezinu utjecaju i općenito značaju zgrada na kvalitetu života i rada te zdravlja onih koji je koriste bilo je govora na simpoziju 'Može li se uživati i štedjeti istovremeno?' održanom 13. studenoga u Zagrebu.

- Zelena gradnja nadilazi priču o energetskoj učinkovitosti jer su tako sagrađene i koncipirane građevine važne za naše zdravlje i produktivnost. Bitno je da ljudi koji žive u zgradama osjećaju zadovoljno i zdravo, jer će tako biti ne samo produktivniji nego i kreativniji, rekla je u uvodnom predstavljanju programa Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju (HSZG), koji je uz tvrtku Daikin bio organizator simpozija na kojem se okupilo oko 100-injak sudionika iz područja arhitekture, građevine, strojarstva, ekologije i ekonomije.

Foto: pixabay

Turalija je naglasila kako u zelenu gradnju treba ulagati i zato da bi korisnici i vlasnici ostvarivali više rente i više prodajne cijene za građevinske komplekse jer tako dobivaju zadovoljne korisnike. Naime, prema istraživanjima, zadovoljstvo korisnika zgrada više je za 26 posto u zelenim zgradama nego u klasično građenim zdanjima. To nimalo ne čudi, jer je zelena gradnja prilagođenija 'normalnom' načinu života što za posljedicu ima smanjenje broja bolovanja i odšteta u slučaju bolesti uzrokovanih lošom kvalitetom zraka u zatvorenim prostorima.

To su teme koje koje zbog svojih rezultata i povoljnih učinaka zaokupljaju i svjetske eksperte u području nekretnina. Tim više što blagodati zelene gradnje učinke imaju na društvo u cjelini. Na simpoziju su tako izneseni i rezultati svjetskih istraživanja koja pokazuju kako objekti i prostori koji su kreirani, izvedeni i održavani prema principima zelene gradnje te koji su energetski učinkoviti ostvaruju dodatnu vrijednost za sve sudionike u procesu planiranja, projektiranja, gradnje i korištena objekata - osim korisnika i prirode, i na investitore. Ti podaci dokazuju da su održivi razvoj i zelena gradnja daleko više od trenda zbog brige o zdravlju svojih korisnika i njihovoj ugodi u prostoru, te smanjenog utjecaja emisije CO2 na prirodni okoliš i sredinu u kojoj se nalaze.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images
Na simpoziju je predstavljen i VMD poslovno-stambeni kompleks u Strojarskoj ulici u Zagrebu kao zanimljiv primjer zelene gradnje

- Građevine u Europi i kod nas odgovorne su za 50 posto ukupne emisije ugljičnog dioksida, 20 posto ukupne potrošnje vode i 45 posto potražnje za energentima, a stvaraju 35 posto otpada, što je vrlo često više od industrije i transporta. U zelenoj gradnji pak štedi se 13 posto na troškovima održavanja takvih zgrada, 26 posto se troši manje energije, 35 posto je manja emisija ugljičnog dioksida, 40 posto je manje potrošnja vode, a 26 posto ima manje bolovanja i naknada za osiguranje radnika - istaknula je Turalija.

Ovaj princip gradnje je zapravo holistički pristup koji vodi računa o društvenoj odgovornosti, ekonomskoj isplativosti, očuvanju okoliša, te o interesu i zdravlju korisnika zgrada. Na simpoziju je bilo riječi i o certifikatima zelene gradnje, a naročito DGNB-u, zatim HVAC sustavima (grijanje, ventilacija i klimatizacija) prisutnima na hrvatskom tržištu te subvencijama koje proizvođači mogu ostvariti putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Predstavljene su u sve prednosti HVAC tehnologije.

Također je predstavljen i zeleni koncept VMD zgrada koje su nedavno nikle u Strojarskoj ulici u Zagrebu. 'VMD kvart', kako ga mnogi nazivaju je stambeno-poslovni kompleks sa najvećim neboderom u gradu. No, ono što je za ovu temu zanimljivije jest činjenica da je u sklopu zgrada sagrađen i javni park te dječje igralište, da je načinjen sistem skupljanja oborinskih voda koje će se koristiti za navodnjavanje i pranje automobila u autopraonici u sklopu zgrade te da će za sve postojati centralni sustav recikliranja otpada te punionica električnih automobila.

>>Prednosti su očuvanje okoliša i veća individualna sreća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije