Istražili smo

Koje su cijene grijanja

Koje su cijene grijanja
Dom i vrt
01.11.2013.
u 08:00

Drvo je najpovoljnije, stoga mu se vraća sve više korisnika. Najskuplje je grijanje na struju

Iako smo listopad ispratili s neočekivano visokim temperaturama, pred nama je sezona grijanja koja će većini građana biti najveća stavka u kućnom budžetu. Stoga smo, ponukani podacima da su u posljednjih deset godina neki od energenata poskupjeli i više od 60 posto, odlučili istražiti kakvo je grijanje najisplativije te kako je moguće ostvariti dodatne uštede.

Povratak drvu

Najskuplja je, a najviše je i poskupjela od 2003. naovamo, električna energija. Međutim, i cijena plina otišla je u nebesa, čak je 53 posto viša nego 2003.

– Sve više ljudi vraća se grijanju na drva. Nekima se možda to čini kao civilizacijski korak unatrag, ali najpovoljnije je trenutačno grijati se na drva, posebice uzme li se u obzir iskoristivost kotla, ako govorimo o centralnom grijanju – otkriva vodoinstalater Ivan Hojak.

Inače, računica pokazuje da je drvo, sa 0,32 kune po kilovatsatu (odnosi se na količinu topline koja izlazi iz grijaćeg tijela), trenutačno najjeftiniji energent. Za plin ćete, ako imate etažno plinsko grijanje, po kilovatsatu izdvojiti 0,43 kune, za loživo ulje 0,73 kune, a za struju 0,95 kuna.

Međutim, osim cijene energenta, na formiranje računa za grijanje utječe još faktora – primjerice, izolacija kuće ili stana.

Važnost izolacije

– Kuće koje imaju lošu stolariju i slabu izolaciju oko 50 posto energije isijavaju. Odnosno razbacuju. Dobra fasada i nova stolarija znatno će vam smanjiti račune – savjetuje građevinar Luka Petrović dodajući kako je sada, otkad je na snazi obvezno energetsko certificiranje zgrada, bolja izolacija i preduvjet za bolji razred pri dobivanju certifikata. Dakle, stavka koja izravno utječe i na cijenu same nekretnine.

A svi stručnjaci savjetuju još jedan trik koji utječe na visinu računa – deblje se obucite kad ste doma i smanjite grijanje bar za jedan stupanj od uobičajenog. Na taj način mjesečno ćete moći smanjiti račune za najmanje deset posto, što na godišnjoj razini nije zanemariva stavka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije