ISTRAŽILI SMO

Energetska obnova: kako doći do državnih sredstava

zgrada
Thinkstock
09.03.2015.
u 11:26

U tijeku je javni natječaj za energetsku obnovu. Subvencije koje daje Fond penju se do čak 80 posto troškova

U tijeku su prijave na javne pozive za dodjelu nepovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Uvjeti sufinanciranja i cjeloviti popis dokumentacije potrebne za prijavu nalaze se u tekstovima javnih poziva i natječaja objavljenim u Programu energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje od 2014. do 2020. godine s detaljnim planom za razdoblje od 2014. do 2016. godine (pdf, Narodne novine 78/14) koji je donijela Vlada Republike Hrvatske. 

Zgrade čine 35% fonda

Ciljevi toga programa su utvrđivanje i analiza potrošnje energije i energetske učinkovitosti u postojećem stambenom fondu RH, utvrđivanje potencijala i mogućnosti smanjenja potrošnje energije u postojećim stambenim zgradama, razrada provedbe mjera za poticanje poboljšanja energetske učinkovitosti u postojećim stambenim zgradama te ocjena njihova učinka.   

Za sufinanciranje ugradnje razdjelnika suglasnost mora dati barem 80% svih vlasnika stanova u zgradi

Program energetske obnove višestambenih zgrada odnosi se na postojeće zgrade koje su sagrađene legalno. Pod pojmom ‘višestambena zgrada’ smatra se svaka ona zgrada koja je u cijelosti ili u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te ima tri ili više stambenih jedinica, kojom upravlja upravitelj zgrade, koji je pravna ili fizička osoba. Upravitelj zgrade i predstavnik vlasnika za energetsku obnovu svojih zgrada moraju dobiti pisanu suglasnost ostalih suvlasnika. Višestambene zgrade čine oko 35% ukupnog stambenog fonda Republike Hrvatske. Cjelovita obnova višestambenih zgrada omogućava veću ugodnost prostora, značajne uštede na energentima za grijanje te smanjuje emisije CO2 u atmosferu.

Do sredstava se dolazi prijavom na javne pozive i natječaj Fonda putem tvrtke koja je službeni upravitelj zgrade. 

Za što sve idu sredstva

U iznosima od 40 do 80 posto ukupnog troška energetske obnove, tim se programom sufinanciraju: energetski pregledi zgrade i izrada energetskog certifikata (služi za utvrđivanje početnog stanja, tj. energetskog razreda zgrade), izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu (projekt mora sadržavati mjere kojima se postiže minimalno 30% uštede energije za grijanje), energetska obnova višestambenih zgrada (sufinanciraju se radovi i oprema prema projektu te stručni nadzor radova), uvođenje uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije u postojećim višestambenim zgradama (namijenjeno suvlasnicima postojećih zgrada priključenih na centralni toplinski sustav. 

Za provedbu ove mjere nužna je suglasnost minimalno 80% svih vlasnika samostalnih uporabnih cjelina. Sufinancira se ugradnja razdjelnika ili kalorimetara, termostatskih radijatorskih setova te balansiranje sustava.). 

Dodatne informacije o energetskoj obnovi višestambenih zgrada možete dobiti u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, svakim radnim danom od 9 do 15 sati na besplatnoj infoliniji 0800 200 170 ili upit možete proslijediti mailom na enu@fzoeu.hr

>>PDV na zemljište ipak nije toliki bauk, ali dogodio se - švicarac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije