26.05.2016. u 11:40

Koji god da stil vladao u vašem interijeru, metalnim detaljima - od bronce, bakra i zlata, zasigurno ćete oplemeniti vaš prostor. Ovi materijali, tj. njihove nijanse, ponovno su zavladali svijetom dizajna. Kako i gdje ih upotrijebiti, predlaže dizajnerica Lorena Štimac

Kada kažem zlato, bronca i bakar u interijerima pretpostavljam da su vam među prvim asocijacijama bili kraljevski dvori i pred očima vam se izvrtilo vrijeme sve od Egipćana do danas. Eh, kako se moda uvijek vraća tako su nam se vratili i trendovi pozlaćenih, brončanih i bakrenih dekoracija te cijeli spektar njihovih nijansi kroz sve vrste materijala.

Foto: screenshot/facebook

Oni čak i nisu prisutni samo kroz detalje i dekoracije, već su preuzeli interijere u potpunosti, pa tako možemo naići i na cijele bakrene ili brončane zidove. Inspirirajte se najnovijim trendovima od najboljih, od onih koji tresu dizajnersku scenu današnjice te ih prilagodite svojem budžetu i ukusu jer, ponovno ću biti dosadna i ponoviti kako su buvljaci i oglasi prepuni elemenata interijera koje uz malo truda možete obnoviti te im dati totalno novu dimenziju tapecirungom u fine tkanine ili pak bojanjem u zlatne i bakrene nijanse.

Bez obzira na koji se stil odlučili, zlato, bronca i bakar zasigurno će podići i oplemeniti vaš životni prostor. Čak i ljubitelji shabby chic-a i romantike mogu si dati oduška, pa se prostor ne mora nužno sastojati samo od igre starih drvenih komoda, neutralnih i pastelnih tonovima te cvjetnih uzoraka.

Foto: Zara Home
Zara Home

U industrijskom je stilu itekako poželjno imati metalne elemente i dekoracije, a za neke monotoni bijeli skandinavski stil živnut će s pokojim zlatnim detaljem.

Foto: Christian Johansson www.papac.se
Christian Johansson

Kako je eklekticizam stil koji obilježuje trendove uređenja ove godine, razveselit ćete se kada čujete da su spajanja nespojivog upravo ono što najviše definira ovaj stil.

Neka zidovi budu derutni, ali popraćeni finim tkaninama i zlatnim, brončanim ili bakrenim detaljima poput lampi, vaza, svijećnjaka, okvira za slike ili ogledala.

Foto: Zara Home
Zara Home

Čak niti tepisi nisu ostali pošteđeni, zlatne su se nijanse uvukle doslovno u svaku moguću dekoraciju.

Foto: Poliform
Poliform

Zlato, bronca i bakar odlično razgovaraju i s plišem te zajedno vašem interijeru daju osjećaj hollywoodskog glamura.

Jednak efekt možete postići i kožnim namještajem u tamnosmeđoj boji ili boji konjaka.

Foto: Pia Ulin
Pia Ulin

Ako je vaš stan manje kvadrature, savjetujem da zidovi i glavni elementi interijera ostanu svijetlih tonova, a zlato, bronca i bakar kao dekoracije u kombinaciji s kraljevskom tamnoplavom, tamnoljubičastom, tamnozelenom ili ugaslo žutom do narančastom bojom. Bakreni je zid u manjim prostorima poželjan jedino ako je u reflektirajućem obliku, pa na taj način zrcaljenjem vizualno produbljujete prostoriju.

Foto: Wall&Deco
Wall&Deco

Matne ili geometrizirane varijante te tamni mramor i crnilo rezervirani su za one prostore koji vape za dodatnom intimom poput spavaćih soba, za one čiji su stropovi izuzetno visoki ili prostore u kojima staklena stijena daje previše svjetlosti i potrebno je izbalansirati količinu prirodnog osvjetljenja.

Foto: Poliform
Poliform

Dodatan efekt elegancije daje i zlato u kombinaciji s mramorom, pa su tako trenutno IN stolići od mramora s pozlaćenim nogama.

Foto: Poliform
Poliform

Niti kupaonice nisu ostale imune na epidemiju zlata, bronce i bakra. Okviri ogledala, dozatori za sapune, zidne tapete, samostojeće kade i umivaonici, sve se obuklo novim ruhom.

Foto: screenshot/facebook

U spavaćim sobama najbolje je stvari začiniti pozlaćenim ukrasnim jastucima, noćnom odnosno stolnom lampom ili možete čak i cijeli ormar presvući zrcalima zlatnih ili brončanih tonova.

Foto: Zara Home
Zara Home

Kada kažemo bakar u kuhinji zna se što nam prvo pada na pamet. Cijeli redenik bakrenog posuđa oviješenog iznad otoka ili posloženog po policama. Između ostaloga, industrijske su bakrene stolice odlične u kombinaciji s drvenim stolovima.

S prostorom i ambijentom koketira i sama boja rasvjete u nijansama zlata, bronce i bakra, pogotovo ona trenutno popularnih industrijskih žarulja.

Foto: screenshot/facebook

Za kraj, kao i uvijek, dodati ću savjet o dekoracijama zelenilom. Ovoga puta to ne moraju biti samo klasično biljke u vazama, već možete napraviti cijeli tzv. zeleni zid. Odmorite se i napunite energiju za produženi vikend jer za pothvate po stanu ili kući, ali i kreativnost, odmor je od ključne važnosti.

Dizajnerica interijera,
Lorena Štimac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije