18.03.2014. u 10:55

Prateći trendove uređenja interijera, primjetit ćemo da je u novije vrijeme svepopularaniji shabby chic stil. Shabby ili „otrcani“ chic je stil kojemu teško odolijevaju osobe koje vole tople i romantične interijere. Upravo svojom ležernošću i nesavršenošću osvaja srca mnogih, i dobro je došao kao protuteža današnjem, modernom i minimalističkom uređenju i „otuđenom“ načinu života.

Shabby chic je stil koji je nastao u Engleskoj 1980-ih godina. To je mekani, opušteni, ženstveni i romantični stil koji odiše udobnošću. Moglo bi se reći da u sebi krije dozu umjetnosti.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

I zidovi trebaju pratiti priču stoga ih obojite nježnim pastelnim bojama i ukrasite ogledalima i slikama koje prate vašu viziju

Sami kreirajte svoj prostor
Varijante shabby chic stila su: Cottage chic, Beach cottage chic, French country (Francuski narodni) , Gustavian (Gustavianski švedski)... Posebnost ovoga stila je to što sami možete biti kreatori svojih originalnih komada namještaja, a da se pri tome ne bojite da ćete pogriješiti. Treba samo imati na umu da konačni izgled namještaja treba izgledati staro i potrošeno. Boje koje dominiraju ovim stilom su bijela i razne kombinacije svijetlih pastelnih tonova kao što su: svijetlo ružičasta, svijetlo plava, boja mente, bež i druge. Prednost je također, ta što ova “priča” ne iziskuje puno novaca.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Zabluda je misliti da se na shabby chic odnose samo bijeli komadi namještaja. Slobodno se poigrajte bojama

Važno je samo biti kreativan i upustiti se u “avanturu”. Što se više budete bavili izradom i uređenjem, sve više ćete razvijati ljubav prema shabby stilu, a ujedno ćete i stjecati više iskustva. Mnogi od nas imaju neki zaboravljeni komad namještaja na tavanu ili u podrumu koji uz malo truda može ponovo zablistati u nešto sasvim novo. Nemate li sami takvo što, pitajte susjede pa posjetite njihove tavane, možda se iznenadite kakvo se sve blago tamo krije, a da ni sami nisu svjesni. Potražite i na sajmovima gdje se uistinu može naći jedinstvenih komada za malo novaca.

Kod nas postoje i radionice u kojima možete naučiti tehnike izrade shabby chica. Na internetu se također mogu naći slična uputstva. Potražite na Youtubeu i video prikaze izrade shabbya. Ako nemate vremena da bi ste sami izradili svoj komad namještaja, na tržištu se sve više može naći gotovog namještaja i dekoracija u shabby chic stilu. Da bismo uredili svoj dom u ovome stilu, osim samog namještaja, trebamo uskladiti i druge detalje kojima ćemo dobiti dojam koji želimo.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Tavani, sajmovi antikviteta, ali i deponiji glomaznog otpada mogu biti neiscrpan izvor namještaja koji se lako može preraditi u shabby chic stil

Mnogi zaboravljaju detalje
Za potpuni ugođaj topline i romantike neizostavno je svježe cvijeće, čajnici i šalice, satovi, lusteri, lampice te svijećnjaci i svijeće. Dobro je imati i suho cvijeće kao što su ruže i hortenzije, pa i poneki vjenčić od suhog cvijeća. Uz sve ove detalje, jako važnu ulogu imaju zavjese, jastuci, stolnjaci, prekrivači i ostali tekstil koji upotpunjuje dojam romantike i topline. Ako ste „romantična duša“ i odlučite se urediti svoj dom u Shabby chic stilu, počnite prvo od bojanja zidova. Zidovi, kao i sve ostalo trebaju biti obojani u jednu od nježnih pastelnih tonova ili bijelu. Dobro pazite kada birate boje pri kupovini. Uvijek se odlučite za što svjetliji ton.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Da bi cijeli dom odisao shabby chicom nije dovoljno nabaviti namještaj, potrebno je prilagoditi i detalje poput šalica, svjećnjaka, stolnjaka...

Osim boje na zidu, dobro je imati i tapete. One bi trebale biti nenametljive, nježne i prozračne. Ako imate vidljive grede također ih obojajte u skladu sa stolarijom. Boje trebaju biti u mat izvedbi. Sve što ima visoki sjaj ne ide u skladu sa ovim stilom. Kod uređivanja vašega doma trebate imati na umu da možete i pretjerati i da vaš dom na kraju bude prekičast, a to sigurno ne biste htjeli. Ovdje se treba jako paziti jer se lako može otići u krajnost. Budite pažljivi sa odabirom i količinom dekoracija koje mogu prenatrpati prostor. Također je jako važno imati na umu da shabby chic nikako ne podnosi jarke boje. Njih zaobilazite u širokom luku. Dakle, pazite na to da ne pretjerate sa detaljima i ukrasima. Iako su itekako poželjni u ovome stilu, i tu se može pretjerati. Vodite se svojim osjećajem za sklad i ravnotežu, a ako niste sigurni, najbolje je tražiti stručnu pomoć.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Lusteri i lampe ključni su za osjećaj topline

Lusteri i lampe imaju jako važnu ulogu kako bi se dobio dojam topline, a to je ono bez čega se ovdje ne može. Ako imate stari masivni luster od mesinga, on će biti idealan za bojanje u bijelo. Osim toga dobro se uklapaju kristalni raskošni lusteri. Oni su doduše nešto skuplji, ali u njih vrijedi investirati samim time što se mogu izvrsno uklopiti u bilo koji drugi stil, koji budemo možda nekada imali. Dobro bi bilo potražiti i njih na Britancu ili sličnim sajmovima, možda se nađu za dobru cijenu. Stolne lampe također možemo prilagoditi shabby chic stilu, bojanjem i novim sjenilom, kako bi se savršeno uklopile u ostatak ambijenta. Također se danas u specijaliziranim trgovinama, u velikom izboru mogu naći gotovi lusteri i lampe.

Nije nužno da sav namještaj u stanu ili u prostoriji koju uređujete bude preuređen u shabby chicu. Ne morate ni imati cijeli stan uređen u shabby stilu, može to biti samo jedna prostorija ili kutak za vašu dušu. Možda ćete se nakon nekog vremena “zasititi” svega i htjeti promijeniti stil. Želite li se okušati u uređenju, a niste sigurni koji prostor bi najviše odgovarao ovome stilu odlučite se za neko romantično potkrovlje ili kuću za odmor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije