Put oko globusa

Ukradite ideju - uredite dom inspirirani putovanjima

13.09.2017.
u 11:42

Donosimo vam i ideje kako da detalje kupljene ili dobivene s nekog od putovanja stilski uklopite u svoj prostor

Volite li putovati, pa makar čak i virtualno, ove ideje bit će vam itekako korisne pri uređenju doma. Osim stilova koji su inspirirani nekim podnebljem, a neki od njih, primjerice skandinavski stil, uživaju globalnu pomamu, donosimo vam i ideje kako da detalje kupljene ili dobivene s nekih od putovanja stilski uklopite u svoj prostor. No, krenimo redom:

Skandinavski stil

Već spomenuti, posljednjih godina jedan od najpopularnijih stilova uređenja, onaj skandinavski, odlikuju čiste linije prostora i namještaja, svijetloji tonovi s ponekim naglašenim detaljem. No, iako po opisu može djelovati sterilno, ovakav interijer, zapravo je vrlo topao i ugodne atmosfere. Razlog tome jest inzistiranje na prirodnim materijalima, prije svega drvetu. Želite li postići ovakav stil u svom domu, kupujte konkretne komade od fino obrađenog drveta, oplemenite ih mekim dekorima, poigrajte se s uzorcima i uložite u rasvjetu!

Afrički stil

Foto: Shuterstock

Ukliko ste putovali Afrikom, vjerojatno ste se zaljubili i u taj savanski stil uređenja u kojem prevladavaju toplo drvo i prozračni materijali. Dakako, u takvom stilu koriste se i povijesni artefakti pa je poželjno obogatiti prostor takvim detaljima - domorodačkim maskama, kopljima, jarkim plemenskim bojama... No, ako ste pak inspirirani Marokom, slobodno se poigrajte bojama i detaljima u prepoznatljivom stilu. Ne zaboravite na autohtono posuđe i brojne jastučiće koji daju stilski pečat ovom stilu.

Britanski stil

Posljednjih godina britanski stil uređenja ušuljao se u domove diljem svijeta. Karakteristično za ovaj stil jesu čiste linije, naglašenih detalja, veliki prozori, klupice za sjedenje, kućanski uređaji pomalo ekscentričnog izgleda, a u svemu se osjeti retro štih. Želite li dodatno naglasiti "pripadnost" ovom stilu svakako dodajte detalje karakteristične za Britaniju, poput "Union Jack" zastave...

Japanski stil

Ljubitelji minimalizma svakako će pronaći inspiraciju u japanskom stilu interijera za koji su karakteristični veliki prostori s minimalno namještaja. Naglasak je na rasvjeti, kako centračnoj tako i ambijentalnoj te namještaju i detaljima od prirodnih materijala. Što se tičer boja, prevladavaju bijela i smeđa.

Karipski stil

Foto: Shutterstock

Ljubitelji toplijih krajeva, zelenih prašuma, palminih motiva i vesele atmosfere zaljubit će se u ovaj stil. Izvrstan je izbor za sve one koji žele u domu imati uzbudljivu koloritnu kombinaciju, a omogućuje poigravanje formom i detaljima. Pretjerivanje je dio ovog stila, kao i spajanje, naoko nespojivog!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije