trik koji pali

Tepih gotovo svi imamo, ali je li prilagođen prostoru? Uz ovo dizajneresko pravilo tepihom možete transformirati interijer

Lesnina
29.01.2024.
u 09:16

Prije svega, tepih treba uskladiti sa stilom uređenja prostorije. Primjerice, tepisi s minimalističkim dizajnom izvrstan su odabir svima koji vole jednostavan, a opet elegantan izgled doma

Kako povećati osjećaj ugode u domu? Jedan od najjednostavnijih načina predstavlja odabir i postavljanje tepiha u interijer. Naime, iako često o njima ne razmišljamo kao o jednom od prvih komada koje ćemo unijeti u prostor prilikom njegovog opremanja, uloga tepiha je višestruka. Kao detalj u domu, tepih je onaj element uređenja doma kojim ocrtavamo našu osobnost i stil.

Osim što su vizualno efektni i pritom mogu naglasiti neke dijelove prostorije u kojoj su smješteni, tepisi imaju i mnogo funkcionalnosti – pojačavaju toplinu doma, a ujedno i poboljšavaju zvučnu i toplinsku izolaciju poda.

Foto: Lesnina

Odabir idealnog tepiha ovisi o mnogo elemenata same prostorije u koju ga namjeravamo postaviti. U svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu u tijeku je akcija koja podrazumijeva popuste: najmanje 20% za strojno rađene tepihe, najmanje 25% za staze i otirače te najmanje 30% za orijentalne tepihe.

Prije svega, tepih treba uskladiti sa stilom uređenja prostorije. Primjerice, tepisi s minimalističkim dizajnom izvrstan su odabir svima koji vole jednostavan, a opet elegantan izgled doma.

Foto: Lesnina

Danas su vrlo popularni i kožni tepisi jer prostoru dodaju toplinu i teksturu te djeluju neobično, pomalo avangardno. Isti efekt može se postići i s vunenim tepisima te tkanim tepisima sa zanimljivim uzorcima i teksturama. Također, vrlo su popularni i klasični grafički uzorci - meandri, geometrijski oblici, linije te neutralne boje poput bež, sive i off white nijanse. Takvi tepisi prostoru daju neutralnost i smirenost.

Preveliki tepih vizualno će zagušiti prostor, dok će premali tepih djelovati kao da ne pripada prostoriji. Okrugli tepih dobro će pristajati ispod okruglog stolića u dnevnom boravku, ali samo ako će površinom biti veći od samog stolića. Ukoliko je stol pravokutnog oblika, predlaže se da i tepih prati taj oblik. Isto tako, tepih treba pratiti veličinu sjedeće garniture u dnevnom boravku. Postoji pravilo da bi tepih trebao zauzimati trećinu površine. Najbolje se voditi idejom da sav sjedeći namještaj u dnevnoj sobi stavimo na tepih.

Foto: Lesnina

U blagovaonici tepih mora pokrivati prostor koji zauzima stol, zajedno sa svojim stolicama u poziciji kada su one odmaknute od stola.

U spavaćoj sobi veličina tepiha može varirati. Jedan način je da tepihom prekrijemo cijeli prostor ispod kreveta uz par desetaka centimetara tepiha s lijeve i desne strane. Drugi način je postavljanje tepih staza bočno pored kreveta, koje su isto tako praktične, a i lakše održive.

1/9

U dječjim sobama tepisi, osim što su izolacijska podloga, oni su ujedno i podloga za igranje, pa je u takvim prostorijama dozvoljeno da budu veseli, šareni i s motivima likova iz omiljenog crtića.

Osim toga, tepisi danas nisu više rezervirani samo za interijere, nego se sve češće pojavljuju i u eksterijerima. „In” su outdoor tepisi izrađeni od posebnih umjetnih vlakana ili od prirodnih materijala poput ratana i jute.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije