Novogodišnje odluke

Štedite energiju, donirajte, koristite eko sredstva za čišćenje

novogodišnje odluke
Foto: Thinkstock
1/5
26.12.2014.
u 13:00

Početak godine obično je vrijeme kad razmišljamo o promjenama i donosimo odluke o promjenama i sami sebi dajemo obećanja

Najčešće novogodišnje odluke vezane su uz o početku dijete, o razvijanju boljih međuljudskih odnosa, redovitom odlasku na rekreaciju, prestanku pušenja... Razmislite koje odluke možete donijeti da u domu bude ljepše i ugodnije...

Popis želja može biti podugačak, od obnove pojedinih prostorija, bojanja, mijenjanja stolarije... Sve su to skupi poslovi, mi nudimo nekoliko savjeta koje su besplatne i stvarno samo pitanje odluke.

Redovito popremanje

U stalnom stresu i trci, često ne stignemo redovito pospremati i onda stresno dođe taj dan kad više nema izbora, vrijeme je za generalku. Sa samo 10-ak minuta dnevno pospremanja to se može izbjeći.

Odustajanje od nepotrebne stvari

Svi smo pomalo žrtve "hrčkovog sindroma", skupljamo sve i svašta, od kutijica do staklenki, novina, letaka, nepotrebnih sitnica koje nam dijele po šoping centrima, potrganih stvari, neispravnih (i nepopravljivih) aparata, raznih skupljača prašine, okrnutog posuđa... Većinu tih doći će nam ponovo u ruke kad se doista odlučimo napraviti reda na policama, u ladicama, ostavi ili ormarima. Bolje ih se odmah riješiti ili ih čak i ne unositi u dom.

Foto: pixabay

Razumno s otpadom

Bez obzira što većina naselja i gradova u Hrvatskoj nema kvalitetno mogućnost zbrinjavanja otpada, ipak možemo puno toga napraviti i sami. Uz plastiku, staklo i pet ambalažu, novi korak je razvrstavanje bio otpada i kompostiranje. Kantu s bio otpadom možete držati čak i u kuhinji i neće se širiti neugodni miris ako se podržavate pravila o kompostiranju, a detaljne upute Dom&vrt donosi na svojim web stranicama.

Čišćenje prirodnim sredstvima

Skupa kemijska sredstva lako se mogu zamijeniti prirodnim - bijelim octom, sodom bikarbonom, limunom, kuhinjskom soli... i s njima se može očistiti i kupaonica, kuhinja, sagovi, posuđe. Ušteda je značajna, a dobrobit neprocjenjiva.

Poklanjanje stvari

Zlatno je pravilo da u ormaru onu odjeću koju nismo nosili 2 godine, uglavnom više i nećemo. Izuzetak mogu biti neki vječni komadi, poput male crne haljine ili vječnih torbica. No, malo je vjerovati da će se netko "vratiti" u pretijesnu odjeću. Stoga, ono što vam ne treba donirajte. Na popis stvari koje se mogu donirati i uvijek će nekoga razveseliti su i igračke, dječja oprema, školski i sportski pribor. Ne poklanjajte potrgane i neupotrebljive stvari.

Foto: pixabay

Štednja energije

Štediti se može uključivanjem perilica ili glačanjem dok je jeftina struja, postavljenjem izolir traka na prozore i oko vrata te razdjelnika topline na radijatore, pranjem rublja na nižim temperaturama.

Foto: pixabay

U komentarima nam napišite koje su vaše želje i odluke ako ih donosite

>>Ljuske od kuhanog krumpira eko su sredstvo za blistaved čaše

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije