NOVO RUHO STAROG STANA

Očaravajuća skandinavska oaza u srcu Budimpešte

stan budimpešta
Foto: Flying Objects/Judit Huszár
1/16
04.11.2015.
u 10:30

Dizajner Andras Hunfalvi kupio je derutni građanski stan u povijesnoj gradskoj jezgri i posve ga obnovio te ispunio jednostavnim komadima namještaja

Andras Hunfalvi uz pomoć svoga studija Flying Objects renovirao je starinski građanski stan koji je odnedavno u njegovu vlasništvu i u koji se vrlo malo ulagalo tijekom posljednjih trideset godina.

Kako dugo nije ništa mijenjano u stanu dugo vremena, bilo je potrebno staviti nove vodovodne i električne instalacije, podove, obnoviti zidove te napraviti novu kupaonicu. To su ujedno bili i najskuplji zahvati u stanu od 110 četvornih metara.

Vlasnik je želio jednostavan i životan prostor ispunjen simpatičnim i praktičnim namještajem i detaljima, u kojem se neće narušavati bitno njegov starinski izgled ili točnije okvir – visoki stropovi, veliki otvori i dvostruka vrata te kružna cirkulacija u prostoru, odnosno da se u neke sobe ne ulazi iz hodnika već drugih prostorija.

Foto: Flying Objects/Judit Huszár

To što je stan starinski je za vlasnika, s obzirom da je dizajner, bio prije svega izazov koji nudi nevjerojatne mogućnosti a ne problem. Mnoge naime obeshrabri i odbije od kupnje upravo stari zapušteni stan, jer vide samo površinsko, trenutno stanje, a ne i širu sliku – kakav bi taj stan ustvari mogao biti.

Dizajneru se svidio i cijeli kvart Palace s isprepletenim šarmantnim starim građanskim vilama tipičnima za istočnoeuropske gradove. U poređenju s njima, moderne nove zgrade nisu imale šanse, bez obzira na to što je stan bio ruiniran

Foto: Flying Objects/Judit Huszár

Glavna inspiracija dizajneru je bio skandinavski dizajn koje je vješto kombinirao sa antiknim i vintage detaljima – rijetkim porculanom starih mađarskih proizvođača, umjetničkim slikama njegovih prijatelja, Thonet stolcem za ljuljanje, retro Braun kuhinjskim aparatima, knjigama iz obiteljske ostavštine, kaminom i sofom s drvenim naslonima koje je zatekao u stanu i restaurirao..

Foto: Flying Objects/Judit Huszár

Dizajneru je jedino žao što iz svoga stana, izvrsne mješavine povijesnog i modernog nema otvoren i uvijek dostupan pogled na stubište i božanstvene i vrlo vrijedne vitraje Mikše Rotha.

>>Penthouse s atraktivnom kosinom i modernim namještajem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije