Psi i mačke

Od posudice do mjesta za spavanje, najbolje je kad je sve definirano

ljubimci
Foto: Thinkstock
1/5
21.03.2016.
u 08:30

Mačke i psi vole rutinu i dobro organizirani prostor. Evo nekoliko stvari koje na koje valja obratiti pozornost da suživot bude svima ugodan

Mačke su jedna od najčešćih kućnih ljubimaca. Žive u kućama stanovima, u društvu s drugim ukućanima. Zato i njima treba organizirati prostor.

Za početak odredite mjesto gdje će biti njihova zdjelica s hranom i vodom. Najbolje je da to bude u manje prometnom dijelu stana, u nekom kutku jer mačke, dok jedu i piju, vole tišinu i privatnost. Kutiju s pijeskom valja staviti na poziciju kojoj je mački lako dostupna. Ako imate dvije ili više mačaka, neka svaka ima svoju kutiju s pijeskom.

Foto: pixabay

Mačka mora imati mjesto za rastezanje i grebanje. Nabavite joj grebalicu kako biste spriječili grebanje namještaja i vješanje po zavjesama. Grebalicu je najbolje postaviti negdje blizu mačjeg ulaza/izlaza.
Mačka voli rutinu i ne voli stresne situacije, a stres joj može izazvati selidba, dolazak drugog mačka u dom, novorođenče, glasna glazba i česti gosti. Bez obzira na to ima li mačka svoju košaru za spavanje ili ne, često će mijenjati svoje pozicije spavanja.

Foto: pixabay

Odlučili ste za psa – prva je stvar je njegova socijalizacija. Dakle, treba ga naučiti gdje može obavljati nuždu, zatim da ne grize namještaj i vaše osobne stvari. Posebno papuče i cipele.

Naučite ga da bude pristojan dok vi jedete i ne hranite ga onime čime se vi hranite. Posudicu s hranom i vodom valja postaviti na mirno mjesto. Mirno i toplo mora biti i mjesto za spavanje. Hoćete li ga pustiti u svoj krevet, izbor je koji svaki vlasnik radi za sebe.

Foto: pixabay

Osigurajte psu dovoljno kretanja i šetnje pa onda neće biti problema s obavljanjem nužde. A za svaki slučaj kod ulaznih vrata postavite mu novine na pod na koje može obaviti nuždu.

>> Raj za mačke: dizajnerske kućice i kreveti uz koje će se cijeli dan zabavljati

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije