Opasnost u domu

Podsjetnik na stvari koje nas u vlastitom domu mogu unesrećiti!

opasnost u diomu
Foto: Thinkstock
1/4
31.10.2014.
u 09:30

Znate li da se nevjerojatno mnogo nesreća događa u domu. Opasnost prijeti u kupaonici, kuhinji, na stubama...

Električne aparate nikad ne diramo mokrim rukama, a kad ih čistimo, treba ih isključiti iz struje. Opasno je koristiti oštećene kabele, prekidače i utikače. I kad se mijenjaju žarulje, struju treba isključiti. Opasnost od struje i plina često prijeti kad se laici odluče na popravak.

Tijekom opuštanja u kadi ne dotičite električne aparate, poput radija, fena ili električne grijalice... Osjetite li miris plina, odmah otvorite prozore, glavni ventil zatvorite, a ni u kojem slučaju ne dodirujte električni prekidač ili zvono na vratima. I mala iskra može izazvati eksploziju.

Foto: pixabay

Ručke tava koje su na štednjaku okrenite tako da u njih ne možete slučajno zapeti. Oprezno podižite poklopac lonca koji ste netom maknuli sa štednjaka jer vas para može opržiti. Sve vruće lonce, oštre predmete, lijekove ili kemikalije držite podalje od dohvata djece.

Zapali li se mast u tavi, poklopite je – požar nikako ne gasite vodom. Pripazite koliko dugo čuvate hranu u hladnjaku, a na kupljenim proizvodima uvijek provjerite datum proizvodnje. U kadama ili tuš-kadama dobro je imati gumene uloške jer se lako poskliznuti.

Foto: pixabay

Dobro rasvijetlite stubišta, podrume ili predvorja, da ne biste pali. Opasni su i dugački kućni ogrtači, lako se o njih saplesti. Ljestve koristite samo ako su stabilne, a njihove prečke čvrste. Lako je pasti i ako hodamo u čarapama po ulaštenim parketima ili ako se tepih naborao.

>>Učinite svoj dom sigurnim uz pomoć novih gadgeta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije