mali dom

Ovaj stan ima samo 21 kvadrat. Mirjana Mikulec postigla je da se doima mnogo većim

22.11.2023.
u 12:21

Kako je prostor mali, nastojalo se svakom odabranom bojom naglasiti posebnu namjenu tako da je ovaj mali prostor postao jako kolorističan, a da se pritom nije zagušio prostor. To je iznimno bitno u malim stanovima

Imati originalna rješenja, iskoristiti prostor do posljednjeg centimetra, staviti sve potrebno za život i postići visoku dozu estetike - zvuči nespojivo s malim brojem kvadrata, zar ne? No, imati maleni stan koji lijepo izgleda a k tome je funkcionalan itekako je moguće. U to će vas uvjeriti najnoviji projekt studija Mirjane Mikulec.

Riječ je o stanu površine svega 21 kvadrat koji se nalazi na posljednjem katu novozagrebačkog nebodera, koji je zatečen u posve zapuštenom stanju i podvrgnut temeljitoj adaptaciji. Vjerujemo da će primjer ovoga stana biti nadahnuće i izvor dobrih ideja za sve koji žive u malom prostoru ili se spremaju urediti vikendicu, stan za najam ili apartman na moru.

„Kada vlasnici vide stan skromne kvadrature koji usto izgleda derutno i potrebno je sve – od instalacija, preko zidova i podova, do namještaja i posljednjeg detalja obnoviti u njemu, teško im je zamisliti kako on može izgledati u konačnici. No, uz pomoć dizajnera i arhitekata stvara se vizija i ostvaruje maksimum – kako prostorni, tako i stilski“, objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec te dodaje kako je ovakav prostor bio veliki izazov za nju i Matka Šimića, arhitekta koji je vodio projekt. No izazovi stvaraju nove prilike i dizajn čini pomake - iznjedre se vrlo kreativna prostorna i estetska rješenja i ideje koje su sjajne za kopiranje.

Idealno je kada ih vlasnici prihvate i daju arhitektima odriješene ruke. Tako je bilo i u ovom slučaju, s nekoliko zahtjeva. Prvi se odnosio na stvaranje ugodnog i toplog prostora koji ne bi trebao ostavljati dojam spavaonice.

 

Kako postići da mali stan ne izgleda kao spavaonica?

„Ovo nam je ustvari bio najveći problem – kako imati pravi krevet u stanu, a ne pretvoriti ga u spavaonicu? Naš klijent imao je stav koji nam se svidio na prvu – želju za pravim ležajem, a ne neudobnim kaučem koji se razvlači svaku večer. Skriveni odnosno zidni krevet je sjajna opcija za mali stan, apartman ili kada primjerice želite u stanu imati dodatni ležaj za goste. Tako savršeno možete iskoristiti, kao što smo mi u ovom projektu, zid iza sofe. A nju ne morate pomicati kada se krevet rasklapa budući da se nadvije nad nju“, objašnjava dizajnerica dodajući kako je ovaj krevet rađen po mjeri, kao i svi ormari te kuhinja.

„Kada imate mali prostor na raspolaganju, onda morate biti spremni i na manje kompromise. Iako, ovaj s neobičnom pozicijom za TV je istovremeno i vrlo originalan. Drago mi je da se klijentu svidjela ova ideja jer baš nije svakidašnja. A i veliki adut je bio stavljanje velikog ekrana, što inače ne bi bilo moguće da je TV stavljen negdje drugdje u prostoriju.“-savjetuje Mirjana Mikulec.

I za kraj, malo o bojama i materijalima u malom interijeru… Jer, svi znamo da mali prostori vole svijetle boje – tako se stvara dojam prozračnosti i prostornosti.

„Kako je prostor mali, nastojalo se svakom odabranom bojom naglasiti posebnu namjenu tako da je ovaj mali prostor postao jako kolorističan, a da se pritom nije zagušio prostor. To je iznimno bitno u malim stanovima – ne trebate se odreći intenzivnih i tamnih boja, kao ni uzoraka ali morate paziti u njihovu doziranju. Boje i uzorci su najbolji u ulozi akcenata, dok bi baza treba biti svjetlija i po mogućnosti neutralna“, smatra dizajnerica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije