REKORD

Naslonjač iz Madonnina spota prodan na aukciji za 2,5 milijuna funti

marc newson naslonjač
Foto: marc-newson.com
29.04.2015.
u 16:00

Poznati australski dizajner Marc Newson koji odnedavno radi za Apple zadržao je titulu najskupljeg dizajnera na svijetu prodajom unikatnog lounge naslonjača

Premda iznost od 2.434.500 funti funti zvuči astronomski i nestvarno, kada je Marc Newson u pitanju onda je to - normalno. Ili barem uobičajeno, ako uzmemo u obzir prijašnje cijene njegovih dizajnerskih unikata i činjenice da je on jedan od najutjecajnijih dizajnera posljednjih desetljeća.

Naslonjač od aluminija i stakloplastike Lockheed Lounge iz 1990. godine poznatog australskog dizajnera koji od prošle godine radi za Apple prodan je po ovoj cijeni u aukcijskog kući Phillips u Londonu. Iako je i za prijašnje komade produkt dizajna koje radi Newson postignuta visoka cijena, naslonjač je - ipak rekorder. Njegov prototip prodan je 2010. godine za mlilijun funti manje. No, i tada je to bio najskuplji dizajnerski predmet prodan na nekoj dražbi.

Ovaj naslonjač je jedan od najpoznatijih Newsonovih ranih radova, a svjetsku slavu postigao je u Madonninom spotu za pjesmu 'Rain'. Sada je u vlasništvu anonimnog telefonskog ponuđača, koji nije želio otkriti svoj identitet.

Stolac-naslonjač, idealan za opuštanje i lješkarenje, napravljen je od stakloplastike a zatim presvučen tankim alumnijskim pločama, zavarenim i dodatno učvršćenim zakovicama. Njegova posebnost je jednostavnost oblika, odnosno blagost i podatnost metalne krivulje koja se ovija od baze od stakloplastike te tri nožice presvučene crnom gumom.

>>Naslonjač napravljen od jednog komada plastike

Ključne riječi

Komentara 2

FI
Fisherman
18:31 29.04.2015.

hvala Bogu pa cu i ja jednog dana umrijeti i otici s ovog blesavog svijeta

FN
fnja.njimko
08:47 01.05.2015.

Aluminij je jedan od najudobnijih metala, samo ne treba u njemu kuhati rajčice i ostalu kiselu hranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije