Preuređenje starog stana

Moderno uz dozu vintagea

stan
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/7
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
27.02.2014.
u 18:00

Stan je prepun vintage detalja koji su kupljeni na sajmovima poput onog na Britancu. Tu su stari pisaći stroj, antikna kuhinjska vaga, starinski gramofon...

Stariji stanovi možda mogu zadati mnogo posla oko adaptacije, ali velika im je prednost što tada daju mašti na volju. Mladi supružnici iz Zagreba, Ivana i Igor, odlučili su se na kupnju 71 kvadrata životnog prostora u četvrti Travno, u zgradi staroj 30 godina, no prije useljenja u topao interijer koji su u konačnici kreirali, čekalo ih je kompletno preuređenje.

– Stan nas je dočekao u “koma” stanju. Čupali smo sve iz njega, mijenjali instalacije, rušili zidove... Naišli smo na čak devet vrata i uspjeli ih svesti na samo četiri. Prije je sve bilo odvojeno u zasebne prostorije, a mi smo to preinačili u jedinstven prostor. Htjeli smo da uređenje bude “homie”, da ima malo grubljih industrijskih elemenata kao što je, primjerice, luster, no da ne bude hladan, nego topao i ugodan – kaže vlasnica.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Inspiraciju su tražili po specijaliziranim časopisima i portalima poznatih proizvođača namještaja, ali zajednička želja bila je izbjeći površine visoka sjaja. Samo je kuhinja izrađena od mediapana, ali u mat varijanti.

– U dnevnom prostoru sve je većinom od drva i metala. Stolić i dvije komode izrađivao nam je kovač koji se inače bavi izradom ograda, a ovo je napravio iz hobija. Kuhinja je rađena po mjeri kod jednog stolara, a stalak za TV i police kupljeni su u Ikei. Fotelje smo kupili preko Njuškala pa smo ih dali tapecirati.

Posebnu toplinu interijeru daje opeka na jednom dijelu zida u dnevnom boravku te cijelom dužinom kuhinje. No je li uputno tamo se odlučiti za takav materijal?

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

– Iza indukcijske ploče postavljeno je staklo da zaštiti opeku od prskanja pri kuhanju, a ostatak je impregniran posebnim premazom. Radna je površina od toplog hrastova drva te je također zaštićena mat lakom, baš kao i parket.

Cijeli je stan pun vintage komada, poput pisaćeg stroja i stare vage. Neki su dekori noviji, a veći je dio kupljen na sajmovima poput onog na Britanskom trgu.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

– Radi se uglavnom o poklonima naših prijatelja koji znaju da volimo retro. Posebno nam je draga lampa iznad stola u blagovaonici koja je stigla ravno s ulica Kopenhagena. Naime, tamo su mijenjali kompletnu javnu rasvjetu i prodavali stare lampe pa nam je prijateljica koja tamo živi poklonila jednu za svadbu.

Zanimljiva je i priča o dvjema kupaonicama. U jednu se ulazi izravno iz spavaće sobe.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

– Originalno je bila jedna kupaonica i jedan WC, a htjeli smo imati kupaonicu u koju se ulazi iz sobe pa je postojeća postala ta sobna. WC, zajedno sa špajzom i ugradbenim ormarom, iskombinirali smo u još jednu kupaonicu. Malo je nepravilna oblika, ali služi – kroza smijeh zaključuje Ivana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije