hit u interijeru

Kamin - pravi ili lažni kao centralno mjesto okupljanja suvremenog doma

opereta
19.12.2023.
u 10:00

Još jedna popularna vrsta kamina u interijerima su lažni kamini – imitacije koje se mogu izraditi od drveta, gips-kartonskih ploča, stiropora ili drugih materijala, prilagođenih svakom budžetu. Postoje i gotovi okviri od gipsa za kamine koji se jednostavno mogu pričvrstiti na zid i na taj način imitirati kamin

Prva asocijacija na kamin odmah nas uvodi u sliku hladnog zimskog dana, dok toplina vatre pruža udobnost doma. Kroz stoljeća, kamin je evoluirao, mijenjajući stilove i oblike, ali ostao je neizostavan element svakog doma, pozivajući na okupljanje i stvarajući raskošnu atmosferu. Mijenjajući izgled i dizajn, vješto se prilagođavao svakom stilskom uređenju i ostao omiljeno središte okupljanja.

Foto: opereta

Kako odabrati idealan kamin?

Danas na tržištu postoje različite vrste kamina i ložišta, prilagođene suvremenim potrebama i estetikama. Od kamina na drva, pelete ili plin do električnih kamina ili kamina na bioetanol, izbor je raznolik. Važno je pritom provjeriti odgovarajuće uvjete za korištenje određenog energenta i dimnjaka.

Foto: opereta

„Kada odaberete vrstu kamina koja odgovara vašim potrebama i stilu, slijedi faza projektiranja. Ako se radi o kaminu s dimnjakom, pozicija dimnjaka utječe na poziciju kamina. No, s modernim pristupom uređenju prostora, kamin se može smjestiti na centralno mjesto, integrirati s namještajem ili postaviti pored televizora. U prostorima bez ograničenja, kamin može postati pregrada između dviju prostorija, stvarajući ugodan ambijent s obje strane“, ističe Ana Popović Vujović, arhitektica u vodećoj hrvatskoj agenciji za nekretnine Opereta.

Moderne alternative

Još jedna popularna vrsta kamina u interijerima su lažni kamini – imitacije koje se mogu izraditi od drveta, gips-kartonskih ploča, stiropora ili drugih materijala, prilagođenih svakom budžetu. Postoje i gotovi okviri od gipsa za kamine koji se jednostavno mogu pričvrstiti na zid i na taj način imitirati kamin.

Foto: opereta

„Ovakvi kamini često služe i kao police za dekoraciju, gdje se mogu izložiti knjige, vaze ili bilo koji drugi ukrasi, prilagođavajući se godišnjim dobima ili blagdanima. Interesantan detalj su i svijeće i svijećnjaci koji se mogu postaviti ispod i imitirati vatru u kaminu, dok imitacija ognjišta može biti prebojana u crnu boju kako bi vizualno stvorila dubina ili se pak može ispuniti nacijepanim drvom za ogrjev“, objašnjava Popović Vujović.

Foto: opereta

Neka vaš kamin postane središnji dio doma, stvarajući ne samo toplinu, već i estetski ugodan ambijent koji odražava vaš stil i osobnost. Bilo da preferirate klasičan šarm, minimalizam ili praktičnost, kroz pažljiv izbor materijala, boja i oblika možete izraziti vašu jedinstvenu estetiku.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije