Čisto i mirisno

Niste zadovoljni opranim rubljem? Saznajte u čemu griješite!

perilica
Foto: Shutterstok
1/5
18.11.2015.
u 10:00

Uz nekoliko naših savjeta naučite kako imati još čišće, očuvanije i mirisnije rublje nakon pranja

Prvi savjet za savršeno pranje je pravilno podijeliti rublje. Osim podjele na svjetlo i tamno rublje, manje prljave stvari, poput ručnika, posteljine, nikad ne perite s jako zapraljnim, primjerice, kuhinjskim krpama, pregačama, kutama...

Pročitajte deklaraciju i držite se preporučljivih temperatura. Perborati, sredstva za izbjeljivanje, pomažu ukloniti mrlje i dezinficirati: dodajte jednu žlicu u deterdžent. Oprez, nikad ih nekoristite za odjeću od vune ili svile.

Foto: Shutterstok

Za obojane tkanine idealna je temperatura na 40 °C. Hladno pranje koristite za vunu. Tamna i sintetička odjeća može se prati na 30 °C: u ovom slučaju bolje je koristiti tekući deterdžent od praškastih proizvoda, koji se katkada na niskim temperaturama ne rastope. Pranje na 90 °C je najskuplje i nije baš ekološki, u većini slučajeva to nije ni potrebno.

Prije pranja pregledajte odjeću i ispraznite džepove. Majice s printom i hlače okrenite na unutrašnju stranu. Nemojte koristiti previše deterdženta.

Osjetljivo rublje stavite u jastučnicu pa tek onda perite. Izaberite i odgovarajući detedžent.

Foto: Shutterstok

Umjesto klasičnog omekšivača, u zadnju vodu za ispiranje dodajte šalicu jabučnog octa. Možete pomiješati i 3 žlice limunske kiseline i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili citrusa.

Povremeno u prilicu dodajte i žlicu soda bikarbone, pomoći će sprečavanju kamenca.

Foto: Shutterstok

Nakon pranja odmah objesite rublje. Rastresite ga. Ako rublje sušite vani, izaberite doba dana kad je, primjerice, manje promta u vašoj ulici. Delikatnije materijale možete zaštiti, primjerice, najlonkama.

Foto: Shutterstok

>>Za što sve možete koristiti filtere za kavu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije