Srebrne žlice, vilice i noževi

Kako najjednostavnije očistiti srebrni pribor za jelo

srebrnina
Foto: Thinkstock
1/4
26.12.2016.
u 08:30

Blagdani su idealna prilika da izvadimo iz ladice srebrni pribor za jelo. Na njemu su mrlje od oksidacije? Evo načina kako ih ukloniti!

Stručnjaci stalno upozoravaju - u domaćinstvu koristimo previše različitih deterdženata i kemijskih sredstava za čišćenje i time trošimo novac i ugrožavamo zdravlje. Zato valja ih zamijeniti eko sredstvima izu ostave i hladnjaka. Učinkoviti su i za čišćenje srebrnine. Recepti naših baka otkrivaju i kako!

Napunite posudu toplom vodom i octom pa u nju stavite srebrni pribor za jelo. Ostavite neka stoji pola sata, zatim ga spužvicom istrljajte i krpom osušite. Pribor za jelo opet će dobiti onaj poželjan sjaj, no valja biti na oprezu: ocat je izuzetno snažan i može uništiti metal, pogotovo ako srebro nije dobre kvalitete. Stoga, ne pretjerujte s octom.

Foto: pixabay

Pomagač je i soda bikarbona. Zagrijte vodu u većem loncu, dodajte sodu bikarbonu i potopite srebrninu. Ako kristiti hladnu vodu srebrne predmete u njoj ostavite za nekoliko sati. Starom četkicom za zube uklonite nečistoću s najskrovitija dijelova.

Foto: pixabay

Recepti naših baka preporučuju čišćenje s jestivim uljem i kuhinjskom soli. Crne mrlje na priboru za jelo mogu se istrljati i sokom od limuna i malo sode bikarbone, ali i pastom za zube.

Voda u kojoj se kuhao krumpir također može pomoći. Procijedite vodu kroz sito, dodaje malo octa. Uronite srebro u otopinu pa spužvom ili mekanom četko uklonite tragove oksidacije na srebrnim predmetima.

Foto: pixabay

Bez obzira koji recept koristili, važno je srebrno dobro osušiti i ulaštiti.

Komentara 1

MA
Marko7777
17:19 17.11.2015.

malo ko ga ima da bi ga cistio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije