Svijet interijera

Kad arhitektica eksperimentira...

stan
Petar Glebov
07.12.2016.
u 08:00

U stanu prevladavaju siva i bijela. Vlasnica se odlučila za kombinaciju lišenu jarkih boja kako bi, s vremenom, prostor mogla nadograđivati bez velikog zadiranja u postojeći prostor. Ipak, mnogobrojni detalji, knjige i posebna rasvjeta podižu cjelokupnu atmosferu

Na zapadnom rubu grada, u kvartu u kojem zgrade datiraju iz početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, nalazi se i stan arhitektice Zrinke Veže u kojem živi sa suprugom. Ovaj je stan ostvarenje dugogodišnjih želja, ali i svojevrstan mini showroom jer je u njemu mogla realizirati ideje koje je dobila radeći na drugim interijerima.

Foto: Petar Glebov

Adaptacija je obavljena u manje od mjesec dana, zahvaljujući izvođačima, a useljenje samo mjesec i pol od početka radova. Većina namještaja napravljena je prema vlastitom dizajnu, po mjeri, a ostatak je kupljen u Ikei i sličnim trgovinama. Riječ je o stanu veličine 76 četvornih metara koji je u početku bio trosoban, no prenamjenom kuhinje u kućni ured postao je četverosoban. (Ne)boje koje se protežu stanom pa i uredom su grafitnosiva, bijela i boja drveta. Svjetlost u prostor dopire kroz uski, visoki prozor, a “podižu” ga i razni detalji.

Foto: Petar Glebov

Ulaz, gostinjski zahod i ured od ostatka stana odvojeni su kliznim vratima, što je, vidjet ćemo, Zrinkino omiljeno rješenje. “Detalj” koji privlači pažnju pri ulasku u stan i najviše veseli vlasnike zidna je obloga – imitacija opeke, odnosno prefabricirani elementi koji se slažu kao opeka i premazani su bijelom bojom. Ta efektna obloga nalazi se u uredu iza radnog stola i u dnevnom boravku, kao pozadina TV-a.

Foto: Petar Glebov

Iz hodnika put vodi u dnevni boravak s blagovaonicom koja je kliznim vratima odvojena od kuhinje. I tu prevladavaju grafitnosiva i bijela uz tek poneki detalj u boji. Nije riječ o klasičnim detaljima kakvi se mogu pronaći u stanovima s crno-bijelom paletom, poput crvenog jastuka ili zelene fotelje, već o slikama, knjigama, vazama na policama i sl. – Čim se čovjek useli u stan, unese u njega život sitnicama i detaljima. Smatram da interijer ne treba unaprijed šareno dekorirati i bojiti – kaže vlasnica. Posebnost je dnevnog boravka i u rasvjeti.

Foto: Petar Glebov

Naime, tu nema klasične središnje rasvjete, glavna je visilica pomaknuta prema rubu prostora, iznad blagovaonskog stola, dok su u spuštenom stropu ugrađeni LED reflektori, a po rubu postavljena LED traka za indirektnu rasvjetu. To omogućava različite scenarije rasvjete, ovisno o prigodi. Kuhinja je malena, ali vlasnicima i više nego dovoljna. Rađena je po mjeri u kombinaciji antracit sivog i iverala u dekoru drveta, s nekim izvanstandardnim rješenjima.

Foto: Petar Glebov

Primjer za to ponovno je rasvjeta jer nema središnje rasvjete, nego je s jedne strane postavljena samo indirektna LED rasvjeta ispod visećih elemenata, a s druge strane dvije visilice iznad radne plohe. Međutim, izvor svjetlosti je prozor koji se prostire cijelom dužinom prostora, od kuhinje, preko blagovaonice pa do balkona, i omogućuje povezanost s prirodom. Radna ploha ispod prozora ujedno funkcionira i kao šank jer je ispod nje osigurano mjesto za dva barska stolca. Prostorija omiljena paru i ona u kojoj provode mnogo vremena zatvorena je lođa na kojoj se može opuštati cijele godine.

Foto: Petar Glebov

U adaptaciji se jednostavnim projektantskim rješenjem omogućio ulaz u lođu iz dnevnog boravka (a ne kao prije, iz druge spavaće sobe). Time se puno dobilo na kvaliteti dnevnog boravka, a ujedno i privatnosti spavaće sobe. U stanu je i posebice ženama poželjni – “walk in closet”. On je ovdje iz praktičnih razloga jer u spavaćoj sobi, zbog veličine kreveta, nije bilo mjesta za ormar. U garderobu se ulazi iz dnevnog boravka te je, kako bi sve izgledalo uredno, i ona odvojena kliznom stijenom.

Foto: Petar Glebov

Za pregrađivanje spavaćeg od dnevnog dijela stana poslužila su klizna vrata u dekoru drveta. I kupaonica prati stil cijelog stana pa dominiraju bijela i crna boja, a detalji su naglašeni reljefnim pločicama kojima je prekrivena ugradbena kada i zid iznad nje. U pozadini velikog ogledala koje se prostire cijelom dužinom jednog zida nalaze se ugradbene police, a da bi dobili više mjesta, vlasnici su bivšu izbu pridodali kupaonici te dobili dvije niše u kojima se nalaze tuš-kabina i perilica rublja.

Foto: Petar Glebov

Ulaskom u spavaću sobu za oko zapinje jedan neobičan i originalan detalj: parket je, osim na podu, postavljen i na zidu iza kreveta te daje toplinu prostoru. Sobom dominira niski krevet širokog ruba zbog kojeg nije bilo mjesta za ormar. No, vlasnica u tome vidi samo pozitivnu stranu. – U stanu nam je bitna je fleksibilnost i funkcionalnost: u kojoj god sobi spavamo, naša garderoba riješena je samostalnim ormarom – ističe. Da je za dobar izgled prostora zaslužna dosjetljivost, pokazuje i primjer zavjesa koje osim klasične imaju i estetsku funkciju: prekrivaju cijevi te (doslovno) zaokružuju prostor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije