kućni otpad

Recikliranje jestivog ulja? Može, ali valja se držati nekih pravila

jestivo ulje
Foto: Shutterstock
1/2
31.07.2015.
u 10:00

Korišteno jestivo ulje možemo reciklirati i koristiti barem dva puta. Ipak, pod određenim uvjetima

Čak i ako niste ljubitelji pržene hrane, sigurno se i u vašem kućnom otpadu nađe ulje. A to je jedan od velikih zagađivača. Primjerice, samo u Italiji baci se oko 200.000 tona jestivog ulja u okoliš što uzrokuje onečišćenje tla i vode. Kako to spriječiti?

Stručnjaci predlažu recikliranje jestivog ulja za novo prženje. Učinite to u nekoliko koraka: procijedite ulje kroz gazu da eliminirate ostatke hrane. Ulje u kojem se pržilo povrće nije preporučljivo koristiti za prženje mesa.

Foto: screenshot/facebook

Reciklirano ulje treba držati na hladnom, tamnom mjestu, u hermetički zatvorenoj posudi. Ulje prolazi oksidaciju pa ga je dobro staviti u hladnjak.

Prije ponovnog korištenja jestivog ulja, provjerite izgled i miris. Ako se užeglo ili promijenilo boju nemojte ga koristiti. Prije ponovnog korištenja jestivo ulje treba zagrijati na temperaturi od 190 ° C kako bi se uklonili svi mikroorganizmi zagađivači. Ako se prilikom zagrijavanja počne pušiti, nije za upotrebu.

>>Za moderne kućanice: posuda za cvijeće koja reciklira vodu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije