uređenje doma

Jedan od trendova u domu koji se neće svima svidjeti. Veliki hit je second hand namještaj

H&M Home
16.08.2023.
u 12:48

Ova će sezona biti obilježena privlačnim teksturama, neobičnim oblicima - meki, zaobljeni oblici namještaja, zakrivljeni nasloni na stolcima i naslonjačima, zaobljeni kutovi na radnim plohama i konzolama, neobični oblici ukrasnih predmeta i rasvjetnih tijela, a sve usklađeno sa „suptilnim“ baznim elementima

Osim što nam priroda oko nas pokazuje da je promjena jedina konstanta, promjene smo svjesni i u svakom segmentu života – u kontekstu urbanog života ona se ogleda u trendovima. Trendovi u modi, kulinarstvu, načinu oblikovanja frizure i nanošenja šminke, interijerima i sl. mijenjaju se iz sezone u sezonu i to ne da bismo promijenili kompletni izričaj, izgled ili dom već da osvježimo svoje prostore i unesemo u njih još malo stila, ljepote i funkcionalnosti.

Foto: IKEA

Jesen koja stiže idealna je za stvaranje nečeg novog pa je ponekad potreba da se, baš u to vrijeme, odlučujemo čak i na veće preinake prostora u kojem živimo i ne iznenađuje.

1/41

A ono što nam, u smislu trendova, najavljuje jesen, je sve osim dosadnog. Ova će sezona biti obilježena privlačnim teksturama, neobičnim oblicima  - meki, zaobljeni oblici namještaja, zakrivljeni nasloni na stolcima i naslonjačima, zaobljeni kutovi na radnim plohama i konzolama, neobični oblici ukrasnih predmeta i rasvjetnih tijela, a sve usklađeno sa „suptilnim“ baznim elementima ( boja npr.).  Izvlačit će na površinu hrabrost i poticati na individualizam i stremiti ka odvažnom osobnom stilu - izravan kontrast minimalizmu, dominantnom u domovima unatrag nekoliko godina. No i takvi, minimalistički prostori mogu se prikloniti trendu i izvrsno se nadopuniti dodavanjem elemenata različitih oblika koji daju fluidan i životan krajnji rezultat.

Uvođenje boje apsolutni predviđeni trend, bilo u detaljima, komadu namještaja ili pak boji zida, a bež, krem i smeđa boja zamjenjuju hladne sive tonove, popularne godinama unatrag, te u prostore unose osjećaj topline i ugode. Takvi „neutralniji“ interijeri izvrsna su kulisa za smione detalje – retro-moderni elementi, „statement“ vaze i kontrasti u odabiru boja detalja, ili pak postavljanje zidnih tapeta zanimljivih motiva čija se popularnost nastavlja provlačiti i kroz proljetnu sezonu. One su dobrodošle u bilo kojoj prostoriji (kupaonicama, kuhinjama ili čak i sporednim prostorijama poput „vešeraja“ ) jer ih akcentuiraju i čine zanimljivijima. Zidovi, osim tapetama, progovarat će i teksturom - grube završne obrade zidova od krečnjaka ili žbuke ili „botanički“  zidovi daju dubinu i dodatnu dimenziju prostoru.

Foto: H&M Home

Tkanine bogate teksture, poput brokata, doživjet će veliki povratak no u tamnijim i intenzivnijim bojama - oker, boja šafrana (nijanse žute i narančaste), tamno koraljna, duboko plava. Usklađivanje boja miješanjem tonova, kombiniranje različitih printova i tekstura, posebno pri dekoriranju blagovaonskog stola, neće zaobići niti ovu sezonu.

Možda najzanimljivije od svih predviđenih trendova sezone, ono čemu se opetovano intuitivno vraćamo, samo u nekom novom ruhu i izražaju, je održivost - u ovom kontekstu kupnja rabljenog namještaja koja nije samo estetski izbor već je, osim ideje o reciklaži, uzbuđenje „lova“ na komad s pričom te mijenjanje „brze“ proizvodnje za autentičnost i kvalitetniju izradu. A takvi komadi namještaja ili detalja, vješto kombiniranih sa modernijim elementima, daju prostoru jednu posebnu vibraciju.

Taj kontinuirani interes za održivost, osim za kupovinom rabljenog i antiknog, odrazit će se i na fokusu prema ručno izrađenim proizvodima nabavljenim kod obrtnika.

Foto: H&M Home

Imati predodžbu o trendovima pomaže pri odabiru novih elemenata koji će oplemeniti vaš dom ili kako na nove načine koristiti ono što već posjedujete. Trendovi i ne služe da ih slijepo pratite već da u njima pronađete djelić sebe.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije