INOVATIVNO

Hladnjak koji ne treba struju i u koji stane 500 kg hrane

hladnjak bez struje
Foto: florisschoonderbeek.nl
1/7
26.10.2015.
u 10:54

Groundfridge je veliki kuglasti hladnjak ukopan u zemlju što omogućuje da ima temperaturu od 10 do 12 stupnjeva tijekom cijele godine

U Eindhowenu, na netom završenom sajmu Dutch Design Week (nizozemski tjedan dizajna) veliku pažnju posjetitelja pobudio je Groundfridge, neobičan hladnjak te se našao u užem krugu za nagradu najinovativnijeg proizvoda.

Kuglasto tijelo velikog volumena za kojeg biste najmanje pomislili da je hladnjak ima tu sposobnost da hladi vaše namirnice bez upotrebe električne energije. Njegov tvorac, nizozemski dizajner Floris Schoonderbeek, inspirirao se trapom, hladnim mjestom ukopanim u zemlju u kojem su nekada na selu držalo voće i povrće (mrkva, krumpiri...) tijekom zime. Na taj način očuvavalo se i od niskih temperatura i smrzavanja.

Foto: florisschoonderbeek.nl

Ovaj zemljani hladnjak također je dublje ukopan u zemlju, gdje su, zbog toplinske intercije, temperature konstantne tijekom cijele godine. Idealan je aparat za one koji imaju kuću odnosno zemljište gdje bi ga mogli ugraditi ili pak za vikendicu, kao i za predjele gdje nije moguće imati električni hladnjak.

Groundfridge odnosno zemljani hladnjak omogućuje da temperatura bude između 10 i 12 stupnjeva tijekom cijele godine i da u njega pohranite povrće, voće, vino ili sir.Izrađen je o laganog laminiranog poliesterea što ga čini otpornim ne samo na izvanjske temperaturne uvjete nego i da korijenje obližnjih biljaka ili stabala ili bilo što iz zemlje uđe u njega.

Foto: florisschoonderbeek.nl

Njegovi veliki plus je i kapacitet – može pohraniti otprilike količinu hrane koja stane u 20 standardnih hladnjaka, dakle oko 500 kg hrane.

>>Ne bacajte hranu: 4 savjeta kako se odviknuti od te loše navike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije