Spojili staro i novo

FOTO Potkrovlje u centru Zagreba koje oduzima dah

FOTO Potkrovlje u centru Zagreba koje oduzima dah
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/13
28.02.2013.
u 08:37

Dina i Bruno slušali su svoje najbliže i stan uredili s jednom željom – da se svi u njemu osjećaju ugodno i ponovo im dođu!

Svatko u obitelji Babić pridonio je uređenju prostora, a završni pečat cijelom interijeru dala je mama Ivanka. Zajednički rukopis prepoznat je u želji da prostor bude pročišćen, topao, s malim štihom nostalgičnosti. Središnji dio stana čini povišena kuhinja sa stolom za blagovanje iznad kojeg je kotač zaprežnih kola, stariji od sto godina.

Štih joj daje i starinski nosač za ručnik “dobro jutro”, zavjesa-ručno rađeni stolnjak, dio obiteljskog nasljeđa. Stubu niže nastavlja se dnevni boravak s nekoliko ugodnih kutaka za druženje, slušanje glazbe i čitanje.

Pogled u nebo preko krovnih prozora građanske kuće građene u drugoj polovici 19. stoljeća

Uz središnji dio stana, orijentacije istok-zapad, u prostoru od stotinjak četvornih metara su i tri spavaće sobe, dvije kupaonice i hodnik iz kojeg se ulazi u sve prostorije.

Atmosferu stanu daju stare grede i drvena kliješta vidljive krovne konstrukcije, ali i zanimljive intervencije, poput skidanja žbuke do starih cigli od kojih je napravljena konstrukcija otvorenog kamina. Spavaća soba s “lažnim” otvorenim ognjištem koje je osmislila Brunina mama

Kad je stan doživio veliku rekonstrukciju, mama Ivanka osmislila je i retro kuhinju, a jednu od soba upotpunilo je secesijsko ogledalo, art-deco luster i starinska koperta, nekada za prekrivanje kreveta, a danas zavjesa, ručni rad iz Rumunjske.

Dnevni boravak namješten je bidermajer staklenom vitrinom i komodom s ladicama, sa dva prekooceanska kovčega, sagom s buhara-uzorkom te slikama Dragice Cvek-Jordan i Vasilija Jordana. Nekadašnju djevojačku sobu Sandra Babić oslikala je svježim zelenim motivima.

Dio kupaonice u kojoj se susreću grede i vrata iz prošlih dana i elementi suvremenog življenja

“Jedrenjak”, sobu Brune Babića, uz alt deutsch i neobarokni stil prepoznatljivom čine prekooceanski kovčeg iz 19. stoljeća i lampa Royal, dio nekadašnjeg interijera istoimenog lanca hotela. Na starim parketima u stanu su i zanimljivi perzijski sagovi nomadskog izričaja.

Detalj koji svakog gosta zaintrigira

Svaki od ukućana ima svoj kutak iznenađenja skriven iza greda koji posebno voli i u kojem se najradije zašuška. U interijeru često uživaju i brojni turisti, jer je stan dio turističke ponude.

NE PROPUSTITE: FOTO Umjetnički par neugledni prostor pretvorio u supermoderni stan

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije