Hommage prošlosti

FOTO Ovako izgleda dom iz snova kada se spoje tradicija i moderno

FOTO Ovako izgleda dom iz snova kada se spoje tradicija i moderno
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
29.08.2013.
u 21:02

O ugodnom interijeru i dobrim vibracijama tavanskog stana u zagrebačkim Mlinovima

Igrajući se bojicama i crtajući, osluškujući svoju unutarnju estetiku i svoje želje, Nataša Lorković sama je osmislila svoj dom, stan od 60-ak četvornih metara u zagrebačkim Mlinovima. Nakon skiciranja i konačnog idejnog rješenja počela je opsežna rekonstrukcija prostora u potkrovlju.

U interijeru se posebno ističu komadi namještaja s kraja 19. stoljeća napravljeni u Belgiji

Uvedene su sve nove instalacije, postavljeno podno grijanje, novi parketi, nekadašnji ulazni hodnik postao je dio dnevnog boravka, veliki ugradbeni ormar na ulazu potpuno je ispunio očekivanja, a proširena vrata na zapadnu terasu stana u interijer su donijela još više svjetla i sunca. Da bi i kupaonica zablistala, uz novu opremu, izbačen je plinski bojler koji je dobio mjesto u maloj tehničkoj ostavi uz kuhinju.


'Belgijska kolekcija'
– Prije našeg mlinovačkog doma stanovali smo u klasičnom građanskom stanu s tradicionalnim rasporedom, a to znači 13 metara hodnika od kuhinje do dnevnog boravka. Uređenjem ovog stana ostvario se moj san – kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica postali su jedinstven prostor – otkriva Nataša Lorković dodajući da se posebno veseli radnoj plohi i šanku u kuhinji.

Ne skriva da je to njezin centar svijeta jer tu vlasnica uživa u pripremi delicija, a iz njezine kuhinje često zamirišu i najfiniji kolači. Da se miris jela ipak ne bi širio cijelim stanom, u kuhinji je postavljena i posebna napa. Pri izboru opreme i namještaja, Nataša i njezin suprug Ivica odlučili su se za kombinaciju modernog i klasičnog. Komoda, ogledalo, stol i stolci imaju svoju bogatu povijest. Prije 2. svjetskog rata u Slavoniju su dopremljeni iz Belgije, a zatim kao dio obiteljske ostavštine završili u Zagrebu.

Uz namještaj, dio je te “belgijske kolekcije” i nekoliko ulja na platnu te Nataši posebno draga porculanska zdjela za voće. Nasuprot tom hommageu prošlosti, sav drugi namještaj je moderan i većina stvari, od kožnate komode boje kapučina do laserskih ploča u kupaonici, slavina i sitnih detalja, poput kvaka, ima dizajnerski potpis. Ormari i police u spavaćim sobama (smještenim pod krovnim kosinama) i kuhinjski elementi rađeni su po mjeri i po Natašinim nacrtima. Posebnost je elemenata i njihova visina – umjesto standardnih 80, oni su visoki 90 cm.

Zidovi otvorena interijera puni su slika. Vlasnici su posebno draga djela Dimitrija Popovića, Zlatana Vrkljana i Vere Nikolić Porinski. U stanu nema sagova, a cijelim interijerom gospodari četveronožna ljubimica obitelji – četverogodišnja bostonska terijerka Emy.
Pogled na Sljeme
Stan ima i zapadno orijentirano terasu na kojoj vlasnica uzgaja različito začinsko bilje i cvijeće te balkon koji gleda na sljemenske obronke. Tu je i stol za blagovanje i opušteno ispijanje jutarnje kave.

Zapadno orijentirana terasa zasjenjena je od pogleda i idealno mjesto za druženja i uživanje u vlasničinim zelenim prijateljima

– Stan sam uređivala s mnogo strpljenja i ljubavi vjerujući da će to zauvijek biti moj dom, ali kako se stvari u životu često mijenjaju i bez naše želje, razmišljam o prodaji. Ta odluka nije uvijek laka – otkriva Nataša vjerujući da će se u interijeru koji voli ugodno osjećati i neki drugi vlasnici.

NE PROPUSTITE: FOTO Ova vinarija sagrađena je od 27.000 starih cigli!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije