uređenje doma

Evo zašto je, osim što je znatno jeftinija, rabljena kuhinja dobra ideja

Next125
09.03.2024.
u 07:00

Dolaskom proljeća i toplijih dana mnogi su se odvažili na renoviranje doma, a često je prva na redu upravo kuhinja. Za razliku od tradicionalnih kuhinja naših prabaka i baka, kada su one bile zatvorenih struktura i "skrivene" u zasebne prostore, suvremene kuhinje prostori su u kojima se provodi mnogo vremena te one danas ne služe samo za spravljanje obroka već su i mjesta okupljanja. Samim tim prirodna je i potreba da kuhinje budu usklađene ne samo kvalitetom, ergonomijom, funkcionalnošću i sigurnošću nego i stilskim i vizualnim identitetom

Za kuhinju se često kaže da je centar svakog doma, mjesto okupljanja cijele obitelji. Upravo se njoj prilikom uređenja posvećuje puno pažnje, što nije nimalo jeftin projekt. Svatko od nas ima svoju ideju kako bi taj prostor trebao izgledati, svoju viziju ''kuhinje iz snova'' koja će zadovoljiti naše svakodnevne potrebe. Cijena dakako ovisi o veličini, materijalima, brendu i našim željama – no i za to postoji rješenje. Svoj budžet možete spasiti kupnjom "preloved", odnosno rabljene kuhinje koje su cijenom znatno prihvatljivije, no i dalje možete stvoriti kuhinju svojih snova. Rabljene kuhinje mogu biti jednako ''wow'' i moderne, i da u njima imate aparate brojnih

Foto: Next125

 

Ipak, pri kupnji takve kuhinje važno je obratiti pozornost na nekoliko ključnih detalja poput onog hoće li se uklopiti u vaš trenutačni prostor i raspored prostorije. Važno je da razumijete prostor u kojem radite i točno odredite na kojim mjestima vam se nalaze vrata, prozori, ali i sami kućanski uređaji. Također, važno je da znate visine stropova i udaljenost kako biste kupili elemente ispravne veličine. Kupnja kuhinje velika je investicija, stoga je važno da prije odabira dogovorite pregled, a ako je ne možete razgledati uživo, odaberite oglase koji imaju što je više moguće fotografija kako biste mogli vidjeti elemente iz svih kutova. Važno je da su ormarići u što boljem stanju kako ne biste imali dodatne troškove. Rabljena kuhinja ne znači da trošite novac na nešto čemu je odavno istekao rok upotrebe ili da je dizajn zastario – posljednjih nekoliko godina vlasnici nekretnina sve se češće odlučuju za promjenu interijera i namještaja, pa tako i kuhinja.

1/8

Još jedna važna stavka, koju nikako ne smijte zaboraviti, jest demontaža, stoga je važno da pronađete profesionalca koji će vam olakšati posao. Primjerice, odlučite li se za kamenu radnu ploču, vodite računa o tome da se ne može transportirati u polegnutom položaju jer će se slomiti pa prilikom premještanja mora ostati u okomitom položaju.

Osim demontaže i montaže kuhinje, prije same kupnje trebate razmisliti i o dostavi. Kuhinje su često veoma teške, proces pomicanja elementa zahtjevan je posao pa je važno da potražite savjet i pomoć stručnjaka kako biste izbjegli štetu na kuhinji.

Isplati li se onda investirati u "preloved" kuhinju? Odgovor je – da! Iako ćete možda uložiti malo više vremena u istraživanje i pregledavanje svih detalja, možete znatno uštedjeti, a ako pak volite uradi sam projekte, kuhinju možete urediti po svojoj mjeri. Još jedna važna stavka kada su posrijedi rabljene kuhinje jest recikliranje i smanjenje gomilanja otpada.

Foto: Next125

Uz malo istraživanja i kreativnosti iz udobnosti vlastita doma, u samo nekoliko klikova, možete urediti svoju kuhinju iz snova koja će postati vaša oaza, mjesto gdje ćete uživati u spravljanju ukusnih obroka ili jutarnje kave prije svakodnevnih obaveza.

Uza sve navedeno, valjda izbjeći i najčešće greške do kojih dolazi prilikom projektiranja ili kupnje "idealne" kuhinje. Greška broj jedan koju često viđamo u kuhinjama i koja izaziva puno frustracije kod vlasnika jest nedovoljan odmak ploče za kuhanje od sudopera. Svatko tko susreo s tom situacijom zna koliko je nepraktična kuhinja u kojoj nemate gdje odložiti lonce i posude.

Druga greška, koja je zapravo danak želji da budemo u trendu, jest forsiranje otoka. Ono što je najvažnije i što treba dodatno naglasiti jest ovo: prostor određuje pravila projektiranja, a vještina projektanta je u tome da pomiri želje vlasnika i postojeća ograničenja. Naime, neke stvari, ma koliko ih željeli u svojoj kuhinji, nije moguće realizirati zbog ograničenja prostora.

Kuhinja može biti lijepa i funkcionalna, jedno ne isključuje drugo, ali neka osnovna pravila moraju se poštovati. Primjerice, pri planiranju kuhinje vodite računa o tome da donji elementi nose sadržaj većih težina, dok su gornji elementi rezervirani za laganije predmete poput čaša, šalica, namirnica i začina... I tome treba prilagoditi ispunu opreme u kuhinjskih ormarićima.

1/10

Jako bitna, a često zanemarivana stavka, ne samo u kuhinji već i općenito u uređenju interijera, jest rasvjeta. Kuhinjsko osvjetljenje nije pitanje estetike, već funkcije kuhinje, dobro usmjereno osvjetljenje olakšat će rad i ubrzati procese u kuhinji, a sadržaj elemenata učiniti preglednijima. Centralna rasvjeta nije dovoljna za rad u kuhinji jer je sami svojim tijelom zagrađujete prilikom rada. Ključno je imati dobro pozicioniranu rasvjetu i više izvora svjetlosti. Trend je posljednjih godina LED osvjetljenje u ormarićima koje se aktivira prilikom otvaranja. Time kuhinja dobiva notu luksuza, ali istovremeno je riječ o jako praktičnom detalju.

A zašto toliko filozofije oko kuhinje? Zato što Hrvati kuhinje u prosjeku mijenjaju svakih 15 godina i spremni su uložiti u njih više nego u bilo koju drugu prostoriju doma. Osim toga, dolaskom proljeća i toplijih dana mnogi su se odvažili na renoviranje doma, a često je prva na redu upravo kuhinja. Za razliku od tradicionalnih kuhinja naših prabaka i baka, kada su one bile zatvorenih struktura i "skrivene" u zasebne prostore, suvremene kuhinje prostori su u kojima se provodi mnogo vremena te one danas ne služe samo za spravljanje obroka već su i mjesta okupljanja. Samim tim prirodna je i potreba da kuhinje budu usklađene ne samo kvalitetom, ergonomijom, funkcionalnošću i sigurnošću nego i stilskim i vizualnim identitetom. To su i dinamični prostori koji evoluiraju kako bi se mijenjali ovisno o potrebama svojih vlasnika. Vrlo je važno da osnovne poslove u kuhinji (spremanje/čuvanje hrane, priprema hrane, termička obrada i sl.) možete obaviti nesmetano te da se po njoj možete kretati tako da ne gubite vrijeme jer vam je, npr., hladnjak predaleko od sudopera. Zato ne zaboravite tzv. funkcionalni trokut koji formiraju tri točke: hladnjak, sudoper i ploča za kuhanje (taj trokut je nemoguć u linijskom stilu kuhinje). Te tri točke trebale bi biti dovoljno blizu jedna drugoj tako da priprema obroka bude učinkovita (stranice tog zamišljenog trokuta ukupno bi trebale iznositi 4 do 7 m). Prilikom organiziranja izgleda kuhinje vrlo se često potkradaju pogreške koje bi trebalo izbjegavati: štednjak ne bi trebao biti ispod prozora ni odmah do sudopera, a sudoper nikako ispod prozora s niskim parapetom, dok pećnica ne bi smjela biti postavljena previsoko.

Lesnina Dieter Knoll kuhinja
Foto: Lesnina

Niska radna ploha isto tako nije preporučljiva. Svakako treba voditi računa o udaljenosti elemenata u kuhinji: nasuprotni elementi trebali bi biti udaljeni 110 do 120 cm da prilikom otvaranja vrata elemenata ili perilice posuđa ima mjesta i za nesmetan prolaz.

Razmišljajte o načinu i koliko vam je prostora potrebno za skladištenje; kuhinje koje nemaju "viseće" elemente vrlo su atraktivne, no zahtijevaju druge načine skladištenja stvari (posuđa, malih kućanskih aparata i sl.), pa ako ne postoji ta mogućnost, dobra konfiguracija skladištenja na zidu može biti od velike koristi. To mogu, osim zatvorenih elemenata, biti i otvorene police, kuke na zidu na koje se može objesiti kuhinjski pribor, a koje mogu biti vrlo estetski efektne.

Uz kupaonicu, kuhinja je prostorija koju treba pomno planirati jer osim estetskih ona treba zadovoljiti i funkcionalne, tehničke i sigurnosne kriterije. Vjerojatno je i najvažnija prostorija u domu jer okuplja, mjesto je kulinarske kreacije i bez nje dom ne bi bio potpun. Zato nije uzaludno uložiti malo više truda i pretvoriti svoju kuhinju u lijep i funkcionalan prostor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije