M. MIKULEC SAVJETUJE

Evo trikova kako do dodatnog mjesta za višak stvari u domu

spremišta
Foto: Mirjana Mikulec
1/6
02.08.2014.
u 09:30

Ispunili ste sve ormare, komode i napravili vlastitu garderobu pregradivši dio sobe ili čak za nju odvojili posebnu prostoriju. Međutim, i dalje imate problem s viškom stvari koje svakako treba nekako i negdje pospremiti. U takvim situacijama predlažem da razmotrite nekoliko dodatnih rješenja za pohranu različitih predmeta u vašem domu, a da se pri tom ne naruši stilska kompozicija ili poremeti funkcionalnost rasporeda namještaja u vašem stambenom prostoru.

Takva rješenja moguće je pronaći u različitim prostorijama vašeg stana, a uz samo malo mašte i dobre volje potrebne da se krene na posao koji će dugoročno riješiti ovaj vaš problem, shvatit ćete da niste uzalud potrošili energiju, već da ste našli pravi, trajni razlog zadovoljstva zbog stanovanja u uvijek pospremljenom i dobro organiziranom stambenom prostoru.

Hodnici i stubišta

Uz stoliće, ormare i komode u predsobljima i hodnicima, često se zaboravlja na mogućnosti koje nude prostori ispod stubišta. Bilo kao dodatni ormar za odjeću i obuću ili kao dio stana u koji ćete pospremiti bicikle, prostori ispod samog stubišta mogu se lako transformirati u prava skladišta za veće i manje predmete, a pomnom organizacijom prostora, odnosno postavljanjem ormarića, zidnih polica ili ladica (uključujući i izvlačne), osigurat će se preglednost i lako pronalaženje svih pohranjenih stvari.

Ovaj prostor, sakriven iza vratašca najčešće u boji zida ili pak u boji stubišta, može se ostaviti i otvorenim tako da su jasno vidljive ugrađene police. Međutim, takva rješenja nisu se uvijek pokazala najboljima u estetskom smislu osim ako nije, primjerice, riječ o stubištu koje vodi iz podruma i nije uvijek i stalno izloženo pogledima vaših gostiju.

Drugi izvrstan i danas sve popularniji način pohrane stvari same su stepenice koje sve više preuzimaju ulogu ladica (koje je moguće otvarati s prednje strane stepenice ili pak bočno).

Ako živite u starinskim stanovima s debelim zidovima, takve je zidove vrlo lako pretvoriti u manje ili veće ormariće tako da se u dijelu zida naprave otvori koje je potom moguće i podijeliti policama i sakriti vratašcima.

Foto: Mirjana Mikulec

Ovakva su rješenja idealna, između ostalog, za skladištenje dugih i uskih predmeta kao što su metle i ljestve. Pritom, dakako, treba voditi računa o tom da se planiranom intervencijom u zidu ne naruši statička stabilnost kuće.

Ako je to ikako moguće, razmislite i o mogućnostima koje nude prostori ispod sljemena krovova. Najbolji način pristupa takvim prostorima obično je iz hodnika potezanjem ljestvi koje, kada ih se podigne, zatvaraju otvor na stropu i, ako su u boji stropa, jedva da su vidljive. Takve tavanske prostore najbolje je koristiti za pohranu stvari koje se rjeđe koriste, poput, na primjer, nakita za bor ili uskrsne dekoracije.

Ostale prostorije

U kuhinjama često preporučujem da se dio ogradi zidom od gipskartonskih ploča i na njega pričvrste klizna vrata. Takav će prostor biti izvrsna smočnica, ali i mjesto za smještanje perilice i sušilice za rublje. Tako nastaloj prostoriji bilo bi dobro omogućiti barem umjetno provjetravanje ventilatorom radi sprečavanja širenja mirisa deterdženata.

Foto: Mirjana Mikulec

Alternativno, u stanovima gdje nije predviđena smočnica kao zasebna prostorija, izvrsnim će se rješenjem pokazati veći dvokrilni ormar za pohranu namirnica i ostalih potrepština (vrećica za smeće, deterdženata i sl.) Škrinje i ormarići na balkonima izvrsno će poslužiti za odlaganje tegli za cvijeće, plastičnih boca..

>>Uredite vrt ili terasu uz ove korisne savjete i sjajne popuste

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije