Mala škola uređenja

Drvene kuće najbolji su izbor za vikendicu jer odišu toplom atmosferom

Foto: Thinkstock
1/7
06.12.2022.
u 06:00

Ako je vaša kućica za odmor smještena u kontinentalnom dijelu Hrvatske, najbolje će biti urediti je na tradicionalan rustikalni način

Sve je više onih koje ubrzan i stresan ritam života tjera na bijeg u prirodu. Uživanje u zelenoj šumi i livadi, pjev ptica, žubor potoka, čist i svjež zrak neprocjenjivo su bogatstvo. Stoga se mnogi (koji imaju priliku za to) odlučuju za gradnju ili kupnju kuće za odmor. Ako je vaša kućica za odmor smještena u kontinentalnom dijelu Hrvatske, najbolje će biti urediti je na tradicionalan rustikalni način.

Foto: Thinkstock

Koliko god je važno urediti interijer kuće za odmor, toliko je važno da se ona svojim vanjskim izgledom savršeno uklapa u prirodni okoliš. Sve jedno je je li kućica cijela izgrađena od drveta ili je samo za njen interijer korišteno drvo, uredite je tako da odiše toplinom i udobnošću.

Foto: Thinkstock

Imajte na umu da za uređenje interijera u ovakvoj kući dolaze u obzir samo prirodni materijali. Dakle, toplinu i ljepotu prirode u dom za odmor unesite elementima od drva koje ćete naći u prirodnom okolišu, a to su najčešće: javor, bukva, jela i hrast. Pod u svim prostorijama obložite grubo obrađenim drvenim daskama širih dimenzija. Daske možete ostaviti nelakirane ili ih lagano premazati prozirnim mat lakom, u smeđoj ili zelenoj boji ispod koje se vidi struktura drveta.

Foto: Thinkstock

Nećete pogriješiti ako se odlučite za boje toplih zemljanih tonova u kombinaciji sa žutom i narančastom. Ručno obrađenim namještajem u prostoru postići ćete ugođaj topline i unijeti šarm i ljepotu prirode. Dekorativni elementi od kovanog željeza savršeno će upotpuniti željeni vizualni dojam vašeg doma u prirodi. Nemojte trošiti novac na novi namještaj. Potrebno vam je samo nešto ideja i dobre volje da biste restauracijom starih odbačenih komada namještaja dobili upravo ono što vama treba te tako uredili zanimljiv i originalan interijer.

Foto: Thinkstock

Pazite samo da prostor ne pretrpate nepotrebnim stvarima. Sve neka bude funkcionalno, skladno i ukusno uređeno. Pronađite staru škrinju koja će vam poslužiti za odlaganje stvari, a ujedno će poslužiti i kao klub-stolić. Starinska drvena škrinja unijet će šarm i uvelike će doprinijeti rustikalnom ugođaju u interijeru. Koristite samo tkanine od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan, juta... Prirodnim tkaninama također ćete unijeti dašak topline, starine i romantike u interijer. Deka prebačena preko ruba kauča, zavjese i ukrasni jastuci s cvjetnim motivima, jednobojni, karirani ili pak s motivima srca trebali bi biti nezaobilazni detalji u kući za odmor.

Foto: Thinkstock

Rasvjeta neka bude ugodna i ne prejaka. Ambijentalna rasvjeta s ugrađenim regulatorom za prigušivanje svjetla dobro će vam doći. Odaberite žarulje koje daju žuto svjetlo pa ćete tako upotpuniti željeni vizualni ugođaj u kući za odmor. Ako ste ljubitelj nježnih pastelnih boja, vašu drvenu kuću za odmor možete urediti i u nordijskom stilu. Kućica u nordijskom stilu izgledat će vrlo ugodno i opuštajuće ako u interijeru koristite krem-bijelu, svjetlosivu i druge pastelne boje, a za eksterijer koristite samo drvo u prirodnoj svijetloj boji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije