život na otvorenom

Dizajnerica otkriva kako povoljno i efektno, u samo pet koraka, pripremiti balkon i terasu za ljeto

Shutterstock
07.06.2023.
u 10:46

Rasvjeta je element bez kojeg ljetne večeri nezamislive. Uz glavnu (stropne i zidne lampe), ambijentalna rasvjeta neizostavna je za potpuni ugođaj - solarne prijenosne lampe i lampioni ( praktične radi odsutnosti žica), svijeće u što većem broju postavljene na ukrasne podloške ili u staklene posude, lampice na ogradi - bezbroj je mogućnosti

U istom trenutku kad nas vrijeme sve više i više vuče na otvoreno - u prirodu i na terase omiljenih mjesta gdje ispijamo šalicu najfinije pripremljene kave, svjesni smo i blagodati jedinog privatnog prostora naših domova koji nam omogućava pristup i komunikaciju s vanjskim prostorom - balkona.

Foto: H&M Home

Ti stilski i funkcionalni produžeci naših domova jednako su važni kao i svaka prostorija u domu i s jednakom im pažnjom treba pristupati i pri uređenju i pri pripremama vezano za godišnja doba. Iskoristiti njegov potencijal, pri čemu kvadratura ne igra veliku ulogu, podrazumijeva prilagoditi ga vlastitom ukusu i afinitetu. Nadolazeći ljetni mjeseci vrijeme su kada iskoristivost balkona doseže svoj maksimum, posebno ljetna jutra i večeri.  I zato oplemeniti balkon nečim novim, maknuti nešto viška, prilagoditi biljke koje su preživjele zimu, kupiti neke nove, osvježiti balkon novom bojom koja ne narušava pogled na fasadu, esencijalno je da bi užitak provođenja vremena na vašoj privatnoj otvorenoj zoni bio što ugodniji.

1/20

Ukoliko se ne odlučuje na potpuno preuređenje balkona, preinake ne trebaju biti velike, a ni skupe. Vještim improvizacijama i praktičnim „trikovima“ može se stvoriti vrlo lijepa, sezonska priča. Ukoliko želite osvježiti pod, na tržištu su danas dostupni oni koji se mogu pričvrstiti bez ikakvog ljepila - efektni su i vrlo se lako postavljaju.

Foto: Shutterstock

S obzirom da ja boravak na balkonu učestaliji za vrijeme ljetnih mjeseci on često preuzima funkciju dnevnog boravka ( čak i blagovaonice)  i mjesta primanja gostiju pa je svakako poželjno odabrati namještaj koji radi za vas, a ne protiv vas (posebno ako se radi o manjim kvadraturama), drugim riječima, odabrati praktičan namještaj kojeg koristite po potrebi, omogućava uštedu prostora kada ga ne koristite ( stolci koji se mogu postaviti jedan na drugog, npr.) i nije samo funkcionalno rješenje već i udobno i moderno.

Foto: Shutterstock

Neutralan namještaj varijanta je sa kojom se ne može pogriješiti, no ljeto je sinonim za boje i ako ste i samo mrvicu „maksimalist“ u duši potreba da si osvježite ljetnu kulisu balkona istima bit će gotovo i neizbježna. Boju možete nadodati na razne načine - ubacivanjem sitnijih komada namještaja u boji, jastucima u bojama i sa šarenim motivima koje možete postaviti i po tlu, teglama za biljke, dodavanjem mornarskih elemenata (pruge, plavo-bijele kombinacije), a zašto ne biste postavili i tepih - postoje razne varijante tepiha za vanjske prostore no i iznijeti tepih koji koristite unutar doma daje poseban ugođaj. Živost i razigranost lako se postiže odabirom detalja različitih materijala - stakla, ratana, tkanine, drveta.

Zelenilo je uvijek dobro došlo jer stvara ugodan dojam vrta, no kod odabira uvijek se preporučljivo savjetovati - ne treba svaka biljka puno sunca (neke vole ostati u sjeni). Dobro je da biljke koje se odaberu dobro podnose izravnu sunčevu svjetlost dulje vrijeme. Većina biljaka cvjeta ljeti što ih čini izvrsnim odabirom za osvježenje balkona bojama, a neke svojim intenzivnim mirisom i olfaktivno donose ljeto, a većinu je jednostavno i uzgajati  - jasmin, jaglac, jorgovan, lavanda. Visoke ili viseće biljke odlične su za stvaranje sjene i hlada.

Foto: Shutterstock

A stvoriti hlad vjerojatno je po važnosti i na prvom mjestu - izdržati dnevno boravljenje na balkonu bez omogućenog hlada i sjene gotovo je nemoguće, a ponekad je to i dobar „štit“ od znatiželjnih pogleda.  Ovisno o tome na koji je način oformljen balkon, sjena i hlad se može dobiti na razne načine - zanimljivim suncobranom ( najjednostavnijim i najekonomičnijim rješenjem) koji se po potrebi pomiče, zavjesama koje, uz malenu pomoć povjetarca, doprinose mediteranskom „štihu“,  tendama dostupnim u raznim tkaninama, bojama i motivima  te se odlično mogu uskladiti sa stilskim smjerom namještaja, dekora i detalja, pergolama - otvorenim krovnim sustavima “rešetkastog“ tipa, učinkovitim za stvaranje hlada bez blokiranja svjetlosti i topline sunca koje su u isto vrijeme odličan element dizajna. „Rolo“ zavjese odličan su način zaštite bočnih, ali i svih strana balkona, a dostupne su u raznim varijantama materijala - bambus, drvo, juta, PVC. Zanimljiv, ali pomalo i ekscentričan način, stvaranja sjene i hlada, ali i privatnosti, su ukrasne metalne (laserski izrezane) rešetke koje balkonu daju izrazit akcent, no mogu stvarati osjećaj klaustrofobije pa nisu preporučljive za svakoga.

Foto: Shutterstock

Rasvjeta je element bez kojeg ljetne večeri nezamislive. Uz glavnu (stropne i zidne lampe), ambijentalna rasvjeta neizostavna je za potpuni ugođaj - solarne prijenosne lampe i lampioni ( praktične radi odsutnosti žica), svijeće u što većem broju postavljene na ukrasne podloške ili u staklene posude, lampice na ogradi - bezbroj je mogućnosti.

Dopustite ljetnoj čaroliji da prožme vašu oazu od zore do sumraka - i ne zaboravite na glazbu!

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije