povoljno i lijepo

Dizajnerica interijera savjetuje kako uspješno urediti stan ili apartman za najam

stanovi za kratkoročni najam
Privatni album
05.07.2022.
u 07:00

Svaki prostor koji se uređuje za najam, bez obzira da li se radi o kratkotrajnom ili dugotrajnom najmu, treba biti funkcionalan i jednostavan za održavanje

Kultura iznajmljivanja prostora za privremeni boravak, boravak na „duže staze“, za ljetovanje uz obalu ili odmor u prirodi nije novost. To je način da nekretnina koja se ne koristi ne ostaje prazna i odličan izvor (dodatnog) prihoda.

Foto: Robert Demo

No, uređenje i opremanje prostora za najam nešto je drugačije nego uređenje vlastitog doma. I dok su planovi i projekti prostora u kojem živite odraz vaše individualnosti i stila, pri uređivanju prostora za najam usmjeravate se prema tome da to bude prilagođeno širem opusu korisnika te da bude izdržljivo i ujedno i isplativo, posebno ako se radi o najmu na duže periode.

Foto: Robert Demo

Planiranje opremanja takvog prostora može zahtijevati dobar balans kako ga opremiti, koji su standardi kvalitete potrebni i koji je stil dobro prihvaćen i postoji li ciljana skupina kojoj se prostor iznajmljuje,  jesu li to isključivo turisti, studenti i sl.

Foto: Robert Demo

Svaki prostor koji se uređuje za najam, bez obzira da li se radi o kratkotrajnom ili dugotrajnom najmu, treba biti funkcionalan i jednostavan za održavanje, ali i ugodan -  onom tko unajmljuje to često nije samo mjesto za prespavati, nego i privremeni dom i stanar se u njemu treba osjećati ugodno.

Poželjno je da je prostor dobro opremljen i namješten sa svime što je stanaru potrebno - to je možda veći početni trošak, ali svakako dugoročno isplativ. Stanovi uređeni s pažnjom i ponekim zanimljivim detaljem uvijek će naići na veću zainteresiranost.

No, nije nužno da se svaki moguć slobodan prostor ispuni namještajem ili stvarima, neka ostane i prostora i osobi koja dolazi da unese i nešto svoje, da se osjeća kao kod svoje kuće.

Foto: Robert Demo

Kod opremanja dobro je imati na umu da ne uređujete svoj dom iz snova već prostor koji će koristiti različiti ljudi u različitim razdobljima te ne treba investirati u najskuplje komade namještaja ili kuhinjske opreme, no opet je dobro i razmišljati o solidnoj kvaliteti istog. Uložiti u kvalitetnije uređaje i namještaj u konačnici je isplativo, a dobri stanari imaju i svoja očekivanja.

Za kuhinju je važno da ima, osim glavnih uređaja (štednjaka, pećnice, perilice posuđa, frižidera) sve potrebno za pripremanje i konzumiranje obroka - blagovaonski set posuđa ( tanjuri u više veličina, zdjele, zdjelice), lonci i tave, čaše za piće, pribor za jelo, pribor za kuhanje (kuhinjski noževi, daske za rezanje namirnica, otvarač za konzerve i sl.). Naravno, različiti stanari imaju i različite potrebe. Nije isto ako prostor kuhinje koristi obitelj ili samac koji uglavnom jede vani, no osnovna opremljenost je uvijek nužna.

Blagovaonski stol koji, naravno, ne mora biti dio kuhinje, nikako ne smije nedostajati. Dnevni boravak bi trebao biti opremljen TV uređajem, sofom jednostavnom za održavanje, foteljom ili naslonjačem, tepihom za koji je poželjno da nije presvijetli i da se isto tako lako održava, pomoćnim stolićem, komodom, policom ili nekim sličnim komadom namještaja za odlaganje stvari, knjiga, ukrasnih predmeta.

stanovi za kratkoročni najam
1/10

Nikako se ne smije zaboraviti rasvjeta koja je vrlo bitna u stvaranju dojma i atmosfere. Osim glavnog svjetla na stropu poželjno je razmišljati o različitim izvorima svjetlosti: svjetlo za čitanje uz sofu ili fotelju , nekoliko stolnih i podnih lampi za stvaranje ugođaja.

Nije na odmet omogućiti i radni kutak, sa odgovarajućom rasvjetom. Preporučljivo je i odabrati nekoliko ukrasnih predmeta, zidnih dekoracija i sl. jer mali detalji uvelike čine razliku.

Spavaća soba bi trebala imati krevet dobre kvalitete s dobrim madracem (to ne treba biti najskuplji, dizajnerski krevet), noćne ormariće, svakako ormar za pohranjivanje odjeće, komodu, radni kutak, ako to prostor omogućuje, glavnu i atmosfersku rasvjetu.

Imperativ je, ma koliko god stan bio malen, omogućiti ormar(e) za pohranjivanje odjeće i stvari. Svakako postavite zavjese.

Kupaonica je mjesto gdje se svakodnevno uljepšavamo i čistimo svoja tijela, pripremamo se sa dan i za počinak, a to svakako rade oni koji žive u najmu pa je važno da ona bude čista, da sanitarije i namještaj budu solidne kvalitete. Zavjesa za tuš ili kadu, četka za wc, ormarić ispod umivaonika, ogledalo i dobra rasvjeta iznad njega elementi su neophodni za svaku kupaonicu.

Ukoliko stan nema prostora za prostoriju za perilicu, sušilicu, uređaje treba uklopiti negdje drugdje u prostor (u kupaonicu, a ponekad i u kuhinju) jer ti uređaji čine veliku razliku kod izbora stana (perilica svakako).

stanovi za kratkoročni najam
1/19

Bez obzira ugošćujete li stanare na kratki boravak ili na dugoročniji najam, normalno je za očekivati da će i oni održavati prostor, pa nije na odmet omogućiti materijale i alate za to; sredstva za čišćenje, usisavač, jednostavan alat, rezervne žarulje, baterije, ljestve i sl.

Opremanje ne treba biti preskupo, a u isto vrijeme može omogućiti sve što je potrebno, a ujedno biti privlačan i funkcionalan prostor.

Mali, promišljeni koraci osigurat će prostor koji će stanari s ponosom zvat svojim (privremenim) domom bilo da se radi o dužem boravku ili godišnjem odmoru.

 

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije