savjeti za uređenje

Ako imate mali balkon ovi savjeti domaće dizajnerice će vas spasiti. A otkrila je i što treba izbjegavati!

balkon terasa
Thinkstock
05.05.2023.
u 09:35

Zelenilo je apsolutno dobrodošlo i ukoliko za njega nema mjesta na tlu, podići ga na zid (i stvoriti zeleni zid) ili na ogradu balkona svakako je odlično, a i sveprisutno rješenje

Biti sretnik termin je širokog spektra i svatko će ga definirati na svoj način, no vlasnici domova čiji gabariti podrazumijevaju i balkon, pa i onaj najmanji, mogu se smatrati pravim sretnicima - balkon je možda i najpoželjnijih par kvadrata prostora koji, čak i prečesto, ostaju neiskorišteni jer njihova kvadratura ne dozvoljava uređenje kakvo vlasnici ponekad žele. Ali, kvadratura nikako ne bi trebala bit problem da balkon postane produžetak životnog prostora u kojem se uživa gotovo svaki dan u godini.

Foto: IKEA

Maleni balkoni često su sinonim urbanog života i vrlo lako mogu djelovati skučeno i neprivlačno pa im sudbina skroji da postanu mjesto neorganiziranog odlaganja stvari i onemogući da se iz njih izvuče maksimalni potencijal.

Međutim s nekim smjernicama što je poželjno, a što možda treba i izbjegavati, i od samo nekoliko kvadrata može se stvoriti ugodno mjesto za boravak i to na otvorenom.

Ono što je preporučljivo prvo odrediti jest funkcija balkona, dati mu smisao  - hoće li to biti mjesto ispijanja kave, čaše vina i za opuštanje uz knjigu, kutak za roštilj ako to prilike dopuštaju, hoće li se koristiti kao mjesto za objedovanje, za uzgajanje bilja i sl. - definirane namijene već će u samom startu pomoći pri smjeru u kojem se balkon želi urediti i što će za to biti potrebno.

balkon terasa
1/16

Ponekad balkon ostaje nedovoljno korišten upravo iz razloga što se ne koristi njegov pun potencijal - u sporednoj je ulozi produžetka doma bez neke posebne svrhe.

Nikako nije poželjno prostor zatrpavati. Čak ako se „raspolaže“ velikim balkonom, nepravilnim odabirom namještaja prostor se može „zagušiti“.  Kod malenih balkona  taj problem je još i veći  - poželjno je izbjegavati glomazne komade namještaja - odabirom „laganih“ stolaca prozračnih materijala kao što su trska, mreža i sl. prostoru se daje vizualna lakoća kao i stolovima tankih okvira koji se lako pomiču.

Foto: IKEA

 Kod malenih i uskih balkona organiziranje sjedenja priličan je izazov pa su korištenje kutne varijante istoga ili klupe koja prostorom ispod omogućava odlaganje, odlična opcija. Uostalom, kakva je svrha imati balkon, namješten prekrasnim komadima ako se po njemu nemoguće kretati pa čak niti sjediti kako treba. Svaku ideju koja mami, a krajnji joj rezultat ne nudi praktičnost i funkcionalnost bolje je odbaciti - balkon može izgledati lijepo i elegantno i sa sklopivim stolom i stolcima.

Samo zato što se balkon podrazumijeva vanjskim prostorom ne znači da se na njega ne može iznijeti tepih ili staza - baš suprotno! Oni ublažavaju granicu unutarnjeg i vanjskog i stilski oplemenjuju. No, pretjerivanje uzorcima ponekad može zavarati koliko je zapravo malo prostora na raspolaganju pa ih ipak treba koristiti s oprezom. Savršen omjer uzoraka nekada ne postoji - nekoliko jastuka i dobro odabran tepih stvorit će puno bolji efekt od mnoštva uzoraka i detalja koji mogu biti čak i ometajući.

Foto: pixabay

Postavljanje „statement“ tepiha prostor balkona može povećati , no svakako treba obratiti pažnju na pravilnost uzoraka - geometrijski uzorci dobar su odabir kao i kao i ravne linije koje funkcioniraju kao i kod odjeće (vertikalne će izdužiti, a horizontalne proširiti).

Osim tepiha svakako je jedno veliko „da“ ne zanemarivanju poda balkona. Odabirom zanimljivih pločica ili čak i  umjetne trave dajete akcent kojim skrećete pažnju koliko je balkon zapravo malen.

Općenito, minimalistički pristup prostorima manjih kvadratura svakako je dobrodošao, no krenuti previše u tom smjeru može odavati prazninu - ukoliko ima mjesta za pomoćni stolić ili biljku u zanimljivoj tegli, svakako je dobrodošlo. A ukoliko stilske tendencije ipak idu više prema potpunom minimalizmu, neka bar jedan detalj malo „odskače“ - oblikom ili bojom - za stvaranje zanimljivog dojma.

Zelenilo je apsolutno dobrodošlo i ukoliko za njega nema mjesta na tlu,  podići ga na zid (i stvoriti zeleni zid) ili na ogradu balkona svakako je odlično, a i sveprisutno rješenje. Razumijevanje omjera vrlo je važno kod malog prostora i nije vezano samo za odabir namještaja - prevelike ukrase i detalje trebalo bi svakako izbjegavati jer mogu preopteretiti prostor. Akcent u prostoru je poželjan no nikako da jedan detalj preuzme fokus - oko trebaju privlačiti različita područja što znači da sve više - manje bude u skladu.

Dobro osmišljena rasvjeta za ugodne večeri na balkonu od iznimne je važnosti i nikako se ne smije zanemariti jer se  ona vrlo efektno može koristiti za stvaranje iluzije prostora, a daje iznimnu atmosferu. Mekana rasvjeta kombinirana sa visećom rasvjetom (lampice na užetu npr.), pažljivo postavljenom, odvlači pažnju od kutova i oštrih granica. Lanterne i svijeće uvijek su dobrodošle za kreiranje „mekše“ i ugodnije atmosfere.

Ukoliko balkon preuzima (pa i djelomičnu) ulogu prostora za odlaganje, poželjno je da to bude dobro organizirano, skriveno u zanimljiv komad namještaja koji može i podsjećat i na produžetak dnevnog boravka ili posloženo u zanimljivu policu na kojoj se može pronaći i neki „zalutali“ ukrasni predmet.

Foto: IKEA

I s najmanjim je prostorima moguće učiniti čuda i vrijedi uložiti malo truda i stvoriti od tog dragulja životnog prostora mjesto osobne čarolije jer nema ništa šarmantnije od malenog, ugodnog balkona na kojem u svojoj intimi, odvojeni od vreve grada, ispijate prvi gutljaj jutarnje kave.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije