28.10.2012. u 01:00

S dolaskom hladnijih dana, mnoge vrtne životinje kreću u potragu za skloništem. Ne pronađu li ga u našim vrtovima, krenuti će dalje...

Biti organski vrtlar danas znači mnogo više od pukog uzgoja biljaka za svoju korist. Organski vrtlar brine i o svome okolišu, o prirodi i o svim njezinim stanovnicima. Neki od njih, poput sjenica, kosova ili drozda, odavno su prijatelji vrtlara, jer tijekom sezone bitno smanjuju broj štetnih kukaca i njihovih ličinki u vrtu. Isto vrijedi i za ježa, simpatičnog noćnog šetača s velikim apetitom. Iako jede mnogo voća, rado će pojesti i krupnije kukce, gliste, ali i puževe golaće, pa je stoga itekako dobrodošao u svakom vrtu.

Prijatelji kukci

Iako kukci kod većine ljudi izazivaju nelagodu, zapravo je malo onih koji nam čine štetu. 99 posto kukaca su bezazleni, ili čak korisni u odnosu prema čovjeku, a samo je 1 posto je štetan ili opasan. Pa ipak, malo je onih koji doista mogu reći da znaju prepoznati više od mrava, muhe ili pčele. Srećom i bubamara je jedan od poznatijih kukaca, čak i vrlo omiljen među djecom, pa je stoga ona i svojevrstan predvodnik u upoznavanju uloge kukaca u vrtlarstvu. Njezine ličinke poznati su grabežljivci i hrane se lisnim ušima, pa je i ona, poput ptica ili ježa pravi prijatelj vrta.

Kućica za ježa

S dolaskom zime, mnogi od naših vrtnih prijatelja kreću u potragu za skloništem. Jež traži mirno mjesto, kakvu duplju ili nabacanu hrpu grana i suhoga lišće. No takvih je mjesta u vrtovima obično premalo, pa ne treba niti čuditi što ježevi žive negdje drugdje. Srećom rješenje postoji. Kućice od drvenih letvi (dimenzija 40x60x30) sa uskim hodnikom (20x20xx30) koji vodi do središta, mogu poslužiti kao idealan dom. Treba ih samo ukopati u vrtno tlo, okrenuti ulaz prema jugu i čekati da navrati neki zalutali noćni beskućnik.

Kućica za bubamare

I bubamare mogu imate svoje zimske kućice. Nalik onima kakve se rade za ptice, sa krovom i bočnim stranama, mogu djelovati i vrlo dekorativno u vrtu. Bitno je da sa prednje strane, umjesto daske sa olazim za ptice smjestimo bambusove štapove. Oni su čvrsti, trajni i što je najvažnije šupljikavi, pa bubamarama omogućuju idealno sklonište tijekom hladnih zimskih mjeseci. Takve se kućice mogu smjestiti i na kuću i u vrt. Bitno je da mjesto zaklonjeno od vjetra i kućnih ljubimaca koji bi je mogli srušiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije