4. OKRUGLI STOL

Zadar subvencionira dodatnih 10 posto za obnovu obiteljskih kuća

okrugli stol zadar
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
28.05.2015.
u 16:15

Četvrti po redu panel Večernjeg lista i Zelene zone o energetskoj obnovi pokazao je velik interes Zadrana za ovu aktualnu tematiku

U samo mjesec dana otkako je otvoren javni natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pristiglo je više od tisuću zahjjeva.

Ta i još niz zanimljivih informacija iznesene su u Zadru, na četvrtom okruglom stolu koji su organizirali Večernji list i Zelena zona Zagrebačke banke. Pored već poznate procedure za apliciranje za izdašne subvencije (od 84 do 168 tisuća kuna), brojni su Zadrani riješili osobne dileme. Među ostalim, može li se obnova provesti na novogradnji.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– Iako je poziv namijenjen starijim kućama, vlasnici novogradnje mogu se javiti za obnovu sustava grijanja, no ne i za obnovu fasade i krovišta – objasnio je Nikola Blažeković iz Fonda.

Ako jedan od suvlasnika nema prebivalište na adresi kuće koja se želi obnavljati, a drugi ima, dovoljna je samo suglasnost prvoga. Dokumente čije je kopije potrebno priložiti (zemljišno-knjižni izvadak, dokaz o legalnosti kuće, osobna iskaznica i izvješće o energetskom pregledu) nije potrebno ovjeravati kod javnog bilježnika.

Važno je napomenuti da Fond isplaćuje sredstva izvođaču radova, da investitor ne može sam kupovati materijale, niti se u prijavi može navesti više izvođača za jednu mjeru. Najzanimljivije za građane Zadra bilo je da će se i Grad uključiti u obnovu obiteljskih kuća.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– Uz brojne energetske projekte koje organiziramo, u ovaj ćemo se uključiti s dodatnih deset posto iznosa na ono što Fond subvencionira – istaknula je Ana Bajlo iz Grada.

Ovaj državni program ponavljat će se svake godine sve do 2020.

– S obzirom na to da je moguće uštedjeti, primjerice, 50 posto na računima za grijanje, taj iznos kompenzirat će ono što je u početku uloženo, a već nakon nekoliko godina moguće je početi ostvarivati konkretne uštede – navela je Karmen Domitrović Matasić iz Ministarstva graditeljstva.

Za građane koji ne mogu odmah izdvojiti sav svoj dio obveza, a žele obnoviti kuću, Zagrebačka banka u svojoj ponudi ima Zelene stambene kredite.

– Za poboljšanje energetske učinkovitosti nude se kunski krediti na 3 do 6 godina, uz fiksnu kamatnu stopu od šest posto. Uz to, u ponudi su i kunski krediti uz promjenjivu kamatnu stopu do 300.000 kuna na 15 godina, s kamatnom stopom od 4,89, odnosno 5,14 posto za neklijente te krediti u eurima do 250.000 eura na 30 godina, s kamatnim stopama od 5,03 odnosno 5,28 posto – dodala je Tamara Džaja iz Zagrebačke banke.

>>U dva tjedna preko 1000 upita za energetsku obnovu kuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije