njega biljaka

Za uspješno preživljavanje sobnih biljaka važno se je držati ovih pravila

H&M Home
31.01.2024.
u 06:00

Tijekom zime, svakako je biljke potrebno redovito pregledavati, te povremeno očistiti listove od prašine kako bi do površine listova dolazilo dovoljno svjetla. Ako se u prostoriji nalaze biljke, potrebno je tijekom dana u prostoriju pustiti što je moguće više svjetla

Vrijeme koje je pred nama, pa sve do proljeća, vrlo je izazovno za većinu sobnih biljaka pa samim time i za sve one koji ih uzgajaju. Sukulenti i kaktusi ne zahtijevaju puno vode ni ljeti, a niti zimi. Odgovara im smještaj na svjetlom mjestu, a najčešće i izravna sunčeva svjetlost. Tijekom zime pazite da prostoru u kojem se nalaze temperatura ne pada ispod 10 stupnjeva. U takvim uvjetima im treba smanjiti količinu vode, u suprotnom može doći do truljenja i propadanja cijele biljke.

Foto: H&M Home

Vrste porijeklom iz tropskih prašuma, kakve se najčešće i koriste u uređenju interijera poput raznih palmi, fikusa i puzavaca najviše vole temperature od 18 do 24 °C. Trebaju dosta vode, ali manje nego ljeti. Traže i dosta vlage u zraku pa ih je poželjno prskati S barem jednom dnevno ili povećati vlagu u zraku.

Foto: H&M Home

U ovom periodu godine, ikao većina biljaka ulazi u fazu mirovanja, godit će im redovito prihranjivanje. Potrebno je obratiti pozornost na smještaj posuda s biljkama. Listovi ne bi smjeli doticati izvore topline ili biti izloženi struji toplog i suhog zraka. Posebno osjetljive su na propuh.

Foto: H&M Home

Tijekom zime, svakako je biljke potrebno redovito pregledavati, te povremeno očistiti listove od prašine kako bi do površine listova dolazilo dovoljno svjetla. Ako se u prostoriji nalaze biljke, potrebno je tijekom dana u prostoriju pustiti što je moguće više svjetla.

Foto: H&M Home

Već smo se dotakli zalijevanja, ali nije zgoreg spomeniti ga i malo detaljnije jer upravo je previše ili premalo vode glavni razlog propadanja većine biljaka. Nema univerzalnog pravila jer svaka biljka ima svoje potrebe koje ovise o puno faktora. Najbolje je svakodnevnoh ih pregledavati i osluškivati potrebe za vodom. Ako niste sigurni kako utvrditi ima li biljka dovoljno vode ili ju pak treba zaliti odlično rješenje je provjeriti kakvo je stanje na dubili od par centimetara. Ako je supstrat suh biljku zalijte.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije