zimska ljepotica

Erika je biljka koja obožava zimu, ne smeta joj čak ni snijeg

erika vrijesak
Thinkstock
24.01.2024.
u 06:00

Lijepo izgleda kao prizemni pokrov stabalcima u posudama te u kombinaciji s patuljastim drvećem i crnogoricom

Erika je jednogodišnja biljka koja naraste od 20 do 30 cm visine. Spada u porodicu vrijeskova, Eriaceae. Domovina joj je južna Afrika. Ova erika je vrlo slična divljim vrijeskovima i zato se vrlo često pogrešno naziva vrijeskom. Cvjetovi su joj u obliku zvončića, cvatu vrlo bujno i gusto. Skupljeni su u grozdaste cvatove crvene, ružičaste ili bijele boje. Cvate od rujna do prosinca. Listovi su joj igličasti, tamnozelene boje.

Foto: Flora magazin

Raste u obliku polugrma s jako razgranatim izbojima. Kao i svi vrijeskovi, erika voli kiselo tlo i vrlo je osjetljiva na vapno. Sadi se u gredicu na razmak od 20 do 25 cm na sunčano ili polusjenovito mjesto. Korijenova bala treba uvijek biti vlažna, a zalijeva se samo mekanom vodom, najbolje kišnicom. Sadi se ujesen u kombinaciji s ostalim jesenskim nasadima, poput zvjezdana. Lijepo izgleda kao prizemni pokrov stabalcima u posudama te u kombinaciji s patuljastim drvećem i crnogoricom.

Foto: pixabay

Eriku je nakon cvatnje moguće održati. Stavi se u hladnu prostoriju na temperaturu od 2 do 3 Celzijeva stupnja.

Primjena: za gredice u kombinaciji s patuljastim drvećem, crnogoricom, kao pokrov za stabalca u posudama, za kamenjare, za cvjetne sandučiće na balkonima.

Napomena: najbolja voda za zalijevanje je skupljena kišnica, jer ne sadrži vapno, na koje je vrijesak osobito osjetljiv.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije