PRIMJENA ZAKONA

Za tri mjeseca energetski certifikat obavezan i za nekretnine u najmu

certifikat
domosfera.hr
05.10.2015.
u 10:50

Obveza svakog najmodavca je da prilikom oglašavanja iznajmljivanja u medijima navede energetski razred nekretnine, da svakom potencijalnom najmoprimcu predočiti energetski certifikat

Bliži se rok primjene Zakona o gradnji koji propisuje da sve nekretnine koje se iznajmljuju, bez obzira dugoročno ili kratkoročno u npr. turističke svrhe, od 1. siječnja 2016. godine moraju posjedovati energetski certifikat.

No, oslanjajući se na iskustva kada se taj Zakon počeo primjenjivati za nekretnine koje se prodaju, gotovo sa stopostotnom sigurnošću možemo reći da će klijentima ipak trebati nešto više vremena za prihvaćanje te obveze.

Podsjetimo, od 1. siječnja 2016. godine sve nekretnine koje se iznajmljuju moraju imati energetski certifikat koji izdaju za to ovlaštene osobe. Njihov je registar dostupan na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Obveza svakog najmodavca je da prilikom oglašavanja iznajmljivanja u medijima navede energetski razred nekretnine, da svakom potencijalnom najmoprimcu predočiti energetski certifikat, te da u trenutku iznajmljivanja nekretnine najmoprimcu preda presliku energetskog certifikata.

Još par činjenica o energetskom certifikatu: 

• energetski certifikat vrijedi 10 godina od izdavanja
• ovisno o potrošnji energije postoji osam energetskih razreda: A+, A, B, C, D, E, F i G.
• ako se vlasnici jedne zgrade dogovore certifikat se može izraditi za cijelu zgradu, a trošak se može platiti iz pričuve
• cijena izrade certifikata ovisi o površini nekretnine 
• propisane kazne za fizičke osobe iznose do 10.000 kuna, a za pravne do 30.000 kuna.

Cjelokupnu kolumnu pročitajte na portalu Domosfera! 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije