Britanski hit serijal

Vrtovi iz serije Downton Abbey oduzimaju dah

downton abbey
Foto: Promo fotografije
1/8
04.02.2014.
u 15:16

Kao dobrodošlicu novoj sezoni hit serijala donosimo slike imanja na kojem je snimana koje je prenio portal Garden Design

S početkom prikazivanja četvrte sezone britanske hit serije Downton Abbey pažnju javnosti opet privlači Highclere dvorac i više od 1000 hektara koji okružuju ovo imanje gdje se serija snima.

Paviljoni čija je jedina funkcija uljepšati pejzaž bili su jako popularni u britanskoj arhitekturi 18. stoljeća. Ovaj nosi ime Jackdawov dvorac i izgrađen je 1743. kao mjesto s kojeg se može promatrati glavna zgrada imanja.

Bogata vegetacija savršena je pozadina za priču koja se događa u doba engleskog kralja Edwarda, a scenarist Julian Fellowes otkrio je kako je upravo Highclere dvorac i njegove vrtove imao na umu kad je pisao serijal. Doista, ne možemo zamisliti bolje okruženje od ovog elegantnog imanja s bogatom povijesti. Izgrađeno 1842., njegov tvorac je Charles Berry koji je zaslužan i za londonski Parlament, u sklopu kojeg je slavni Big Ben. Same vrtove dizajnirao je Lancelot Capability Brown, slavni britanski krajobrazni arhitekt čiji se talent skrivao u kultiviranju prirodne ljepote na britanskim seoskim imanjima. Trenutni vlasnici Highclerea, Lord i Lady Carnarvon, očuvali su Brownovu estetiku do danas.

Brownov dizajn često se naziva i "bezvrtnim", a sadašnji vlasnici dvorca odlučili su pored njega ostaviti prostor za pravu nesputanu livadu

Dio vrta koji nosi ime Bijela granica napravljen je od bijelih hortenzija, ruža i ukrasnih krušaka

Redovnički vrt s izradom je krenuo u 12. stoljeću, kad je imanje bilo u vlasništvu biskupa od Winchestera. Njegova povijest djelomično je očuvana - ruže penjačice zamijenile su dio čak 61 stabla voćki koji su tu bili posađeni, no stabla krušaka i dalje se penju uz nove kulture

U Redovničkom vrtu staklenik imena Kuća breskvi mjesto je uzgoja breskvi i mirisnih ruža

Stotine stabala cedra posađene su prije 200-ak godina, a navodno su neke od sjemenki prvi Grof od Carnarvona dobio je na poklon od rođaka, Grofa od Pembrokea

Veliki rododendroni, azaleje i javori danas su normalan dio vrta, no početkom 1900. ove biljke morale su biti uvezene iz Amerike, Indije i s Dalekog istoka te su bile znak imućnosti. Voćke su bile pravi način za držati kuhinju dobro opskrbljenu namirnicama.

Vrt kombinira domaće i "uvezene" vrste stabala

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije