VRTLARSKI DNEVNIK

Vrtlarski dnevnik: ima li smisla naklijavati krumpir?

Kornelija
Foto: Nino Šoštarić
1/5
03.02.2015.
u 08:15

Oko naklijavanja krumpira spore se i uzgajivači i stručnjaci. Jedni tvrde da je to koristan postupak, a drugi da nema nikakvoga smisla...

U uzgoju krumpira naklijavanje je postupak kojim se potiče razvoj klica krumpira kako bi se postigla ranija berba. To je najkraći opis tog postupka. Ipak, iza toga se krije mnogo više. Prema mojem saznanju, suvremeni uzgajivači krumpira nikada neće posegnuti za takvim postupkom, barem ne u Hrvatskoj.

No postoje i primjeri gdje se radi drukčije. U Velikoj Britaniji, u mjestu Jersey, uzgaja se autohtona sorta Jersey Royal, ponos tamošnjih stanovnika. Njihov se uzgoj zasniva na tradiciji dugoj 125 godina i načinu uzgoja koji ovisi upravo o naklijavanju. Zahvaljujući tom postupku, krumpir ima kraću vegetaciju i dolazi na tržište prije drugih.

Foto: Nino Šoštarić
Ambalažu za jaja s krumpirima za naklijavanje smjestite na prozorsku dasku

POČETAK
Uzgajivači iz Jerseyja naklijavanje provode već u zimi, kako bi ih posadili u siječnju, a brali u travnju. To je ciklus sadnje koji bi kod nas mogli primijeniti samo uzgajivači iz Dalmacije. Naprotiv, vrtlari kontinentalnog podneblja poput mene mogu saditi krumpir tek u ožujku ili travnju, ovisno o godini. Zbog toga s naklijavanjem treba započeti tek početkom veljače. Nažalost, tada još nema sjemenskog krumpira u našim vrtnim centrima, pa mi ne preostaje ništa drugo nego da za naklijavanje upotrijebim krumpir koji sam sama uzgojila i koji koristim za prehranu. Budući da ga uzgajam organski i ne koristim praškove protiv klijanja u podrumu, sigurna sam u njegovu kvalitetu.

Foto: Nino Šoštarić
Za naklijavanje koristite prošlogodišnji krumpir ili mladi zimski krumpir iz Dalmacije

POSTUPAK
Za naklijavanje koristim sitnije krumpire i smještam ih u kartonsku ambalažu za jaja (bez poklopca) tako da ih stane točno deset. Na taj način mogu kasnije lakše računati kada planiram sadnju.
Ono što je u ovom postupku važno je svjetlo. Sjetite se dugih bijelih klica koje nastaju u tami podruma gdje čuvamo krumpire. Ovdje je cilj posve suprotan.
Zahvaljujući svjetlu, iz svakog pojedinog krumpira razvit će se po nekoliko tamnih, kratkih i čvrstih klica. One su začeci zelenih biljaka na čijem će se korijenju razviti novi gomolji. Za njihov razvoj treba dosta vremena, otprilike mjesec i pol do dva, pa zato treba i početi što ranije.

Foto: Nino Šoštarić
Klice koje nastaju na svjetlu su tamne, kratke i čvrste

RANIJA BERBA
Ovaj postupak zasniva se na igri vremena. Ako ste ikada sadili krumpire, dobro znate da oni čuče u tlu dobrih mjesec dana sve dok napokon ne provire prvi zeleni listovi. S naklijalim krumpirom ne moramo čekati tako dugo jer klice već nose prve malene listove. Zbog toga će takvi krumpiri zazelenjeti polje mnogo ranije i, naravno, biti ranije spremni za berbu. Na taj način u mladim krumpirima možemo uživati već u svibnju, a u zrelima potkraj lipnja. Naravno, pri izboru krumpira treba voditi računa i o sorti. Moj je savjet da pokušate s ranim sortama i tako uživate u vlastitim mladim krumpirima prije svih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije