12.07.2013. u 13:16

Na žalost, malo tko može reći lijepu riječ za plijevljenje. To je težak i često dosadan posao pa obično imamo dojam da nevjerojatno gubimo vrijeme. Ipak, ako pokušamo malo pozitivnije razmišljati o tom poslu, možda na trenutak shvatimo i njegove dobre strane. Prvo, plijevljenje je prilika da se bolje povežemo sa svojim biljkama, da kleknemo na tlo i doživimo vrt iz perspektive jednog leptira. Također, to je prilika da se sakrijemo sa svojim mislima među povrće, cvijeće i kukce i da mirišemo tlo. Tko zna, možda u tom poslu pronađemo i kakvu jestivu ili ljekovitu biljku.

Na žalost, malo tko može reći lijepu riječ za plijevljenje. To je težak i često dosadan posao pa obično imamo dojam da nevjerojatno gubimo vrijeme. Ipak, ako pokušamo malo pozitivnije razmišljati o tom poslu, možda na trenutak shvatimo i njegove dobre strane. Prvo, plijevljenje je prilika da se bolje povežemo sa svojim biljkama, da kleknemo na tlo i doživimo vrt iz perspektive jednog leptira. Također, to je prilika da se sakrijemo sa svojim mislima među povrće, cvijeće i kukce i da mirišemo tlo. Tko zna, možda u tom poslu pronađemo i kakvu jestivu ili ljekovitu biljku.
Dva lica korova
Rastu li korovi izvan vrta, odjednom dobivaju druga imena. Takav je primjer maslačak, čiji su listovi jestivi i bogati vitaminima pa ih u rano proljeće, kada još nema mnogo povrća, često koristimo za salatu. No, maslačak je u povrtnjaku pravi napasnik. Ima široku rozetu listova i snažan, dubok korijen. Dva su razloga zbog kojih ga treba izvaditi. Prvo, on zauzima mnogo mjesta, a drugo, otima našim biljkama vodu i hraniva. Isto vrijedi i za ostale korove. Bez obzira koliko su inače vrijedni i korisni, u povrtnjaku su uvijek konkurencija.
Kako plijeviti
Početkom proljeća, kada je tlo mokro, a korovi još mali, većinu ćemo vaditi rukama. Ako ih uhvatimo ispod listova, u blizini tla, korijen će gotovo sigurno izaći cijeli. To je vrlo važno jer ostane li čak i mali dio u tlu, već iste sezone iz njega će narasti nova biljka. Korove ćemo tijekom sezone rasta najčešće vaditi uz pomoć nekog alata.

Korov mora biti izvađen zajedno s cijelim korijenom, u suprotnom se biljka može opet lako oporaviti

Ako više volite raditi stojeći, najbolje je raditi s vilama, no ako vam više odgovara klečanje, uzmite jastučić za koljena i ručnu lopaticu ili malu motiku. Od svih alata najbolje rezultate imat ćete s ručnom plijevilicom, alatom koji je uzak, dug i na vrhu zaobljen i oštar pa omogućuje da se iz tla izvadi cijeli korijen korova.
Voda pomaže
Ako je tlo suho i tvrdo, čak ni najbolji alat neće olakšati posao. Naprotiv, ako je mokro, plijevljenje ide lako pa je korove dovoljno tek izvući iz tla. Za taj posao ne treba čekati kišu.

Malčiranje gredica zatvara put suncu na površini tla i time smanjuje klijanje korova

Procijenite li da je vrt sav u korovima, a kiša nije dugo padala, plijevljenje obavite nakon zalijevanja. Nakon toga, korovi odlaze u kompostište gdje ih treba usitniti na manje dijelove i pomiješati s drugim biljnim ostacima. Voda će i tu pomoći jer se kompost koji redovito zalijevamo brže i lakše razgrađuje. Pazite da ne kompostirate korov koji se već osjemenio, jer sjemenke ostaju u kompostu pa se njegovim korištenjem mogu lako ponovno proširiti i u vrtu. A to, naravno, ne želimo.

Korov nije smeće, on je koristan otpad koji se može pametno reciklirati u kompostištu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije