Tražite li ideju za vikend bijeg ovog ljeta - općina Plitvička jezera vas očekuje!

Nikola Zoko
23.07.2023.
u 11:23

Općina Plitvička jezera ima čak 42 naselja u kojima žive vrijedni ljudi. Mahom se bave turizmom, poljoprivredom i stočarstvom, pa ovisno o tome na čijim ste vratima OPG-a u ovoj općini možete uživati u nekoliko vrsta Ličkog sira, pojesti finu janjetinu, zasladiti se domaćim pekmezom od šljiva ili nazdraviti s domaćinom šljivovicom

Krenete li u prema moru iz kontinentalnog dijela Hrvatske 'starom' cestom dopustite da vas oduševi općina Plitvička jezera. Teritorijalno počinje nakon Koranskog mosta koji spaja Karlovačku i Ličko Senjsku županiju, odnosno nakon općine Rakovice. Nacionalni park Plitvička jezera (zaštićen od strane UNESCO-a) svjetski je poznata lokacija na ovoj destinaciji, ali kad samo jednu noć prespavate u ovoj općini shvatit ćete da Plitvička jezera, nude puno više! Tu možete odabrati hoćete li spavati u jednom od hotela ili odabrati seosko gospodarstvo dopuštajući da vas ujutro probudi miris svježeg kruha. Tu možete sjesti na bicikl i voziti desetke kilometara istražujući prirodu koja ovdje osvaja na prvu, ali i obuti dobre tenisice te pješice proći šumarke, proplanke i brdo Medvjeđak te se Zip lineom spustiti u kotlinu sela. Plitvička jezera otkriti će vam ljepotu administrativnog središta Korenica,ali i malih sela u kojima žive nasmijani ljudi koji vam odmah nude gostoprimstvo, obiteljske restorane o čijim ćete okusima razmišljati danima, ali i skrivena mjesta poput vojnog aerodroma Željava koji na poseban način priča priču o prošlosti. Posebna je općina Plitvička jezera, koju s pravom brojni turisti nazivaju pravim biserom Hrvatske! 

Foto: Nikola Zoko

Želite li je istražiti, provesti nezaboravan vikend, ali i godišnji odmor daleko od buke i gužve, ova destinacija pravi izbor ovog ljeta! Općina Plitvička jezera ima čak 42 naselja u kojima žive vrijedni ljudi. Mahom se bave turizmom, poljoprivredom i stočarstvom, pa ovisno o tome na čijim ste vratima OPG-a u ovoj općini možete uživati u nekoliko vrsta Ličkog sira, pojesti finu janjetinu, zasladiti se domaćim pekmezom od šljiva ili nazdraviti s domaćinom šljivovicom . Na nekim OPG-ovima ćete zajahati konja, na nekima vidjeti kako se uzgajaju magarci...  

Foto: Nikola Zoko

Kad ste na destinaciji Plitvička jezera ne zaboravite da ćete se dobro naspavati ljeti. Dani su topli, a večere prohladne i ugodne za spavanje pod vedrim nebom prepunim zvijezda. Odaberete li spavanje u novootvorenom hotelu Lyra, oduševit će vas Healthness koncept ovog mjesta, ali i činjenica da vam se u sobi nalazi teleskop. Pogledajte u nebo i prepoznajte zviježđe Lyra koje se nalazi upravo iznad ovog hotela. s ove destinacije krenite u razgledavanje Plitvičkih jezera električnim biciklom jer kružna vožnja ( 20 km) će vam otkriti prave bisere ove destinacije. U općini Plitvička jezera možete spavati i u  nacionalnom parku u kojem se nalazi čak tri hotela. Kad se umirite iz vlastitog ćete kreveta čuti šum vode na Velikom slapu. Za one koji vole gradsku vrevu je i treći hotel ove destinacije- Macola. Nalazi se u centru Korenice, a idealan je za sve one koji ovu destinaciju koriste kao pauzu na putu prema jugu ili kontinentalnom dijelu Hrvatske. No, brojni turisti u općini Plitvička jezera na poseban način vrednuju privatni smještaj - mala obiteljska gospodarstva koja uz krevet nude puno više. Tu se osjeti ljepota života u Lici, dan počinje mirisnim kruhom i domaćim delicijama koje se nađu na stolu. 

Foto: Nikola Zoko

Kad pitate strance koju atrakciju na Plitvičkim jezerima vole najviše - reći će vam e-biking. Kako i ne bi kad se na turu kreće u društvu vodiča, a u dvadeset  kilometra koliko traje  jedna od ruta možete vidjeti puno. Tvrtka Plitvice Bike& Bad specijalizirana je upravo za takav doživljaj, a vodič  Antonio Hodak enciklopedija je na dva kotača. Dok savladavate cestu koja prolazi kroz sela dolazeći do cilja: nekadašnjeg aerodroma Željava, čut ćete puno o povijesti ali i sadašnjosti ovog kraja. U njegovom društvu ćete zaviriti u unutrašnjost jednog od tunela ovog aerodroma (u kojeg se moglo smjestiti čak 58 migova) koji je povezan s ostala tri - dva u Hrvatskoj i jedan u susjednoj Bosni. U kružnoj ćete ruti potom krenuti prema američkom avionu koji se nalazi na jednoj od pista te naravno, kao i svi zaviriti u njega. Dok vozite ovu rutu gledajte i prirodu - neka vas ne iznenade srne i zečići, lisice i brojne ptice koje vam ulaze u fokus poput statista najljepšeg filma. Ruta e-bike-om s vodičem u trajanju od 2 sata košta cca 35 eura (ovisno o ruti koju birate), a doživljaj koji ćete imati nakon je nešto o čemu nećete prestati razmišljati. 

Foto: Nikola Zoko

Još je jedan doživljaj koji oduševljava u Lici! Riječ je o Zipline atrakciji Pazi Medo 80 metara iznad zemlje koji vam omogućava 'let' brzinom od 120 km/h. Spada u jedan od najdužih zipline poligona u ovom dijelu Europe (čak dva kilometara u komadu) koji u potpunosti pruža poseban doživljaj. Nalazi se u selu Rudopolje na mjestu s kojeg puca pogled na planinski masiv Plješevicu ali i polja prepuna cvijeća. Upravo s jedne točke Plješevice kreće spuštanje prema kotlini, u ležećem položaju.  Panorama je očaravajuća, a atrakcija je za cijelu obitelji! 

Foto: Nikola Zoko

Tradicija VS moderno na tanjuru! Upravo to možete doživjeti u Lici. Ovdje se ističe to koliko je hrana domaća, u proizvodnji namirnica sudjeluje većina OPG-ova, a vlasnici restorana kupuju domaće i svježe kako bi na stol krajnjim gastronomija poslužili ono najbolje. Tradicionalno u lici se jede janjetina, sir i sve prerađevine od kojih su najzanimljiviji kiselo mlijeko i basa, glavno jelo je nezamislivo bez krumpira a slastice bez šljiva. Upravo ovo voće je u Lici najučestalije- žene od njega rade pekmeze, a muškarci 'peku' tradicionalnu šljivovicu. Kako to izgleda kad se spoji tradicija, ali i moderan način posluživanja hrane možete doživjeti u Vili Velebita. U većini dana u ovom ćete restoranu zateći i vlasnika, vedrog i nasmijanog Deana Vukobratovića koji će vas s vrata odmjeriti i procijeniti kakav ste gastronom. Naprosto će uživati kad vidi koliko uživate u hrani, a na pohvalu njegove mekane teletine i janjetine (koja nema mirisa), domaćeg kruga s češnjakom ili zapečenih palačinki s basom samo će se zadovoljno nasmijati. Vrlo je popularan u općini Plitvička jezera, pa želite li doći s većim društvom obavezno najavite svoj dolazak!  

Foto: Nikola Zoko

Zavirite u sela - oduševit će vas njegovi stanovnici!  Jedna od takvih priča je i ona o mladom bračnom paru Marini i Slavenu Nikoliću koji će vas, s kćerima Josipom i Miom, dočekati na vratima svog OPG-a. Čim progovore čut ćete da nisu Ličani, pa je logično postaviti pitanje kako se mladi bračni par iz Splita zatekao u mirnom i nenaseljenom selu Vrelo Koreničko. Njihova će vas priča oduševiti na prvu, kao i njihov predan rad. Uzgajaju magarce, hranu, ali i konje koji su im kao nagradu donijeli i popularnost- konj Markus je tako punih deset godina bio Alkarski konj, a engleski punokrvnjak  Veni Vici potomak je Jazz Polica višestrukog prvaka. Dođete li na ovaj OPG tako možete spavati u miru i tišini, uživati u proizvedenim domaćim proizvodima ali i odabrati jednu od tura na konjima provozati se kočijom te tako doći do jedno od prirodnih izvora pitke vode po kojem je ovaj zaselak i dobio ime. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije