Od rujna 2015.

U Šibeniku se otvara Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora

studij
Foto: Shutterstock
1/3
26.05.2015.
u 12:28

U rujnu u Šibeniku počinje s radom Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Istaknute hrvatske tvrtke vide dugoročnu gospodarsku korist kroz šibenski studij energetike

Od rujna 2015. godine u Šibeniku kreće Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Njegovi osnivači, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu, pokrenuli su projekt u potpunosti svjesni potražnje za takvom vrstom kadra na tržištu rada, a podršku su dobili od niza domaćih tvrtki koji će upravo s ovog studija dobiti svoje buduće djelatnike.

- Šibenik se u dugoročnoj Strategiji razvoja grada, usvojenoj na Gradskom vijeću, odredio kao Centar zelenih industrija Jadrana. U skladu s tim, osnutak prvog sveučilišnog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, koji će obrazovati kadrove energetske struke naš je veliki iskorak na putu ispunjenja zadanih strateških ciljeva. No, ciljeve će biti nemoguće ostvariti ukoliko od samog početka ne uspostavimo snažnu suradnju gospodarskog sektora sa šibenskim studijem. Upravo me zato veseli podrška koju su studiju iskazali poduzetnici diljem Hrvatske. To je jasan pokazatelj da su prepoznali našu inicijativu, a da su Sveučilište u Zagrebu, fakulteti FER i FSB u suradnji s Gradom Šibenikom napravili dobar posao - kazao je šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić.

Foto: Promo fotografije

Prof.dr.sc. Nedjeljko Perić istaknuo je kako je upravljanje energijom te uopće sektor energije kapitalno pitanje opstanka čovječanstva.

- Upravo je zato ovaj studij jedinstven u Hrvatskoj i općenito u jugoistočnoj Europi. To je moderno koncipirani studij koji će posve sigurno dati impuls razvoju gospodarstva gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji i šire – naglasio prof. Perić, dodajući će kako Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku biti politehnički studij, dakle objedinjavat će znanja i vještine dviju različitih tehničkih grana.

- Studij je poseban jer spaja dvije discipline na tehničkom području, s jedne strane discipline koje imamo na FER-u, dakle elektrotehniku, računarstvo i informacijsku i komunikacijsku tehnologiju po čemu je FER prepoznatljiv i najbolji u Hrvatskoj, a s druge strane kompetencije i ekspertize Fakulteta strojarstva i brodogradnje – podsjeća dekan FER-a, prof.dr.sc. Mislav Grgić.

Nakon završenog trogodišnjeg studija studenti mogu očekivati da će dobiti sva potrebna znanja iz mjera energetske učinkovitosti kao i znanja iz tehnologija iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Podršku osnovanju politehničkog studija dale su istaknute hrvatske tvrtke.

>>Energetska obnova obiteljskih kuća: pažljivo birajte izvođača radova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije