Kreće sezona

I vama dosađuju krtice? Znamo kako do vrta bez ovih malih kopača!

krtice
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
23.04.2020.
u 11:36

U pola sata krtice iskopaju do sedam kilograma zemlje čime oštećuju voće, povrće i cvijeće. Saznajte koja su prirodna sredstva zaštite

Maleni crni krznati sisavac, dugačak u prosjeku 10-ak centimetara, prilično je nestašan u proljeće i jesen jer je tada zemlja dovoljno vlažna da može neumorno kopati hodnike u zemlji i izbacivati je van te praviti krtičnjake koji se izdižu iznad površine tla. U samo pola sata krtice su u stanju iskopati do 7 kilograma zemlje! To najbolje znaju vlasnici vrtova kojima takve aktivnosti krtica nanose popriličnu štetu. Krtice su mesožderi i na taj način traže hranu – gliste, kukce i druge beskralježnjake, ali i oštećuju povrće kopanjem hodnika ispod nasada jer se tako može oštetiti njegov korijen.

S jedne strane su korisne jer pridonose smanjenju štetnika u tlu, a s druge su "noćna mora" jer nagrđuju i oštećuju travnjake, dvorišta, vrtove i povrtnjake. Budući da su zaštićena životinjska vrsta, ono što nipošto ne smijemo jest uništavati ih. Jedino što preostaje kada primijetite mali zemljani "vulkan" u svome vrtu ili na fino pokošenom travnjaku jest naći način da se zaštitite od podzemnih kopača. Na tržištu postoje brojna prirodna i ekološka sredstva koja će vam pomoći da otjerate krticu iz vrta. Mnoge od ovih prirodnih metoda neće biti tako učinkovite kao neke kemijske, ali to je jedino što vam preostaje – tako živite u skladu s prirodom i njezinim zakonima.

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Osim posebnih preparata postoje mnogi prirodni recepti poput ricinusova ulja. Pomiješajte tri žlice ulja sa 1 litrom vode i njome zalijte krtičnjak. Miris ulja odbit će krtice, kao i boca koju ćete staviti u krtičnjak. Ukopajte vrh prazne boce (ne stavljajte čep!) u otvor rova, a zvukovi iz okoliša i zvukovi vjetra koji će prolaziti kroz bocu otjerat će krtice s toga mjesta. Možda će njezin odlazak potrajati, ali rezultati ne bi trebali izostati. Neki vrtlari služe se i bazgom da bi otjerali krtice. Jednostavno stavite u povrtnjak granu bazge ili spremite pripravak od nje. Stavite u plastičnu posudu listove bazge, dodajte vodu i ostavite ih tri do četiri dana na suncu. Izvadite lišće te razrijedite vodu koja je ostala također vodom (omjer 1:5). Zalijevate vodom tlo nekoliko puta tjedno. Ovim pripravkom otjerat ćete iz vrta i gusjenice.

Možete zaštititi vrt i metalnom ili debljom plastičnom mrežom. Ako želite da vam dulje traje, nabavite metalnu mrežu. Kupite mrežu sitnih rupa narezanu po dužini na trake široke 60 cm. Spojite traku jednu na drugu tako da bude duga kao i stranica vrta. Tako načinite i za preostale tri stranice. Iskopajte uski kanal na rubovima vrta i u njega umetnite žicu. Pazite da završetke traka spojite jedne s drugima. Zatrpajte kanale žicom – i to je to.

Komentara 8

Avatar Aristarh
Aristarh
09:22 21.08.2019.

Čuvajte krtice ljudi. Nisu bez veze zaštičene. One nas čuvaju PRVENSTVENO od najezde mrava. Prvo sam ih ubijao onda hvatao žive i nosio dalje od kuče, da bi ih na kraju hvatao žive i nosio tamo odakle sam ih odavno potjerao u nadi da če mi spasiti ruže koje su mravi jednu po jednu ništili. Samo razgrnite zemlju i mir. Više na forum.hr tema "mravi u vrtu" nick Haludovo.

MU
Mufljuz
19:32 23.04.2020.

Ja trp´o kereća govna u rupe. Ili radi ili joj se nešto dogodilo pa otišla. Možda me je čula kako psujem.

DU
Deleted user
21:41 23.04.2020.

zaboravite sve savjete ovog tipa, ništa to ne pomaže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije